NRK Meny
Normal

Mer uro rundt Hamsun

- Konfliktene rundt Knut Hamsuns liv og litteratur kommer for lite fram.

Det mener Rolf Steffensen er gjennomgangstonen i den nasjonale jubileumskomiteen sine planer for Hamsun-jubileet i 2009.

Steffensen er leder i Hamsun-stiftelsen i Hamarøy og nestleder i Hamsunselskapet.

Feil side under krigen

Det er i særlig grad de problematiske og politiske sidene rundt Knut Hamsun han frykter skal bli borte i den store Hamsun-markeringen. Det dreier seg for eksempel om at han valgte feil side under krigen.

- Må fram

- Vi tenker at de sidene ikke kan holdes borte, de må belyses. Ikke for å unnskylde eller for å bagatellisere, men for å skape en debatt, sier Steffensen.

Roer ned

Vigdis Moe Skarstein ved Nasjonalbiblioteket er leder for den nasjonale jubileumskomiteen for Knut Hamsuns fødsel. Moe Skarstein synes bekymringen fra Hamarøy er ubegrunnet.

- Mangler kunnskap

- Årsaken til at vi skal markere Hamsun er at han er dikter. Men det å markere diktingen hans, betyr at vi også må se på Hamsun som helt menneske og samfunnsprofil.

- Betyr det at du ikke forstår kritikken?

- Nei, jeg tror den skyldes manglende kunnskap om hva jubileet kommer til å bli, fordi planene ikke er ferdige ennå, sier Moe Skarstein.

I 2009 er det 150 år siden Knut Hamsun ble født.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Surfer Shannon Ainslie blir jaget av spekkhoggere som forveksler han med sel, skal vi tro forskerne.
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?