Hopp til innhold

– Den skjøre soppen bryter asfalten i filler

For andre år på rad har soppen sprengt seg gjennom asfalten i Bindal. – I fjor tok jeg knekken på den, men i år ville jeg se hva som skjedde, sier vaktmester Finn-Terry Mosling.

Matblekksopp

Matblekksoppen som har vokst seg gjennom asfalten er blant Norges tryggeste matsopper.

Foto: Eskil Skarstad

I trange kår i Bindal på Helgeland har fem hatter av arten matblekksopp sprengt seg vei gjennom asfalten.

Det merkelige fenomenet foregår rett utenfor dørene til Bindal sykehjem, skriver Brønnøysunds Avis.

– Jeg oppdaget soppen for en uke siden og den fortsetter bare å vokse. Jeg forstår ikke helt hvordan den myke soppen kan vokse seg gjennom tykk asfalt, sier vaktmester Finn-Terry Mosling til NRK.no.

– Bryter asfalten i filler

Men det har den altså klart. Soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen forklarer hvordan.

– Det hender nå og da at denne myke, skjøre soppen bryter asfalten i filler. Det er nok noe næringsrik jord under asfalten og soppen utvikler seg ved at det kommer væskespenning inne i soppen. Den «blåses» opp som en ballong og kan dermed sprenge seg fram, opplyser han til banett.no.

(artikkelen fortsetter under)

Matblekksopp

– Bildene av soppen er det største som har skjedd Bindal siden en F-16 styrtet her i 1997, spøker fotograf Eskil Skarstad.

Foto: Eskil Skarstad

Helte gift over den forrige

Det er andre år på rad at soppen bryter seg frem.

– Den som vokste her i fjor drepte jeg med et middel jeg helte over. Nå har vi to hull i asfalten med 20 centimeters mellomrom. Men den som vokser i år skal jeg la være i fred, det blir moro å se hvordan den utvikler seg, sier vaktmester Mosling.

En god matsopp

Da soppen først så daglys var den lys og hvit. I den tilstanden er matblekksopp absolutt spiselig.

– Det er faktisk en god matsopp, sier soppekspert Jenssen.

Matblekksoppen hører med til Norges beste matsopper, og regnes som sikker å plukke fordi den ikke så lett forveksles med andre arter.

Matblekksopp

– Det er faktisk en god matsopp, sier soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen.

Foto: Eskil Skarstad