Må sone flere år i fengsel for å ha voldtatt samboeren

En mann i 20-årene må sone fire og et halvt års fengsel for å ha voldtatt samboeren etter å ha truet henne med kniv. Mannen er også dømt for en rekke andre forhold.

Vesterålen tingrett

En mann fra Vesterålen må sone fire og et halvt års fengsel etter å ha blitt dømt for en rekke forhold.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

I dommen fra Vesterålen tingrett heter det at den fornærmede kvinnen har vært utsatt for betydelig vold og alvorlige trusler gjennom store deler av samboerforholdets varighet.

I det alvorligste tilfellet truet mannen samboeren med kniv. Han gikk så på kjøkkenet og la fra seg kniven, før han kom tilbake og forlangte å ha samleie med kvinnen.

– Min klient er svært glad for å bli trodd. Men hun er veldig skuffet over at han ikke ble dømt for to andre voldtekter han også var tiltalt for. Det var dem hun opplevde som de verste, sier bistandsadvokat Trude Marie Wold.

Trude Marie Wold

Bistandsadvokat Trude Marie Wold sier hennes klient er glad for å ha blitt trodd.

Foto: Advokathuset Wold

Ved disse to tilfelle fortalte kvinnen at hun ble holdt tilbake i sengen av samboeren, men retten mente tiltalte ikke anvendte noen form for makt.

Fikk strafferabatt

Mannen er også dømt for flere ganger å ha utøvd vold mot og trusler mot kvinnen. Ved et tilfelle skal han ha truet samboeren med kniv mens hun ga deres nyfødte barn mat.

​Mannen er også dømt for en rekke andre forhold. Blant annet for å ha utøvd vold mot sin egen stefar, kjøring i narkotikarus og brudd på besøkelsesforbudet han hadde til sin egen mor.

I rettssaken innrømte den tiltalte mannen mye av det han har blitt dømt for.

I tillegg til fengselsstraffen, må han også betale erstatning til samboeren på 250 000 kroner.

– Jeg synes dommen er for mild. Jeg forstår at han får strafferabatt for å ha tilstått enkelte forhold, men jeg synes det er merkelig at straffen reduseres på grunn av at saken er gammel, sier bistandsadvokaten og viser til voldtekten fra 2011.

– Alvorlig familievoldssak

På tross av det turbulente forholdet, varte samboerforholdet mellom de to i flere år. Også etter at samboerforholdet ble avsluttet, fortsatte mannen å true kvinnen og utøve vold mot kvinnen.

– Dette er en alvorlig familievoldssak, og de tilfellene som er nevnt i dommen er bare et visst antall. Denne saken er nok et eksempel på at personer som blir utsatt for vold dessverre sliter med å trekke seg ut av forholdet, sier Wold.

– Hvordan har din klient det i dag?

– Etter forholdene har hun det bra. Hun har omsorgen for barnet sitt, og har et godt forhold til de tidligere svigerforeldrene. Men det er klart at hun er preget av det hun har opplevd.

NRK har vært i kontakt med mannens advokat, som ikke ønsker å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.