Hopp til innhold

Må øke medisindosen til datteren etter ambulansekutt

Ledelsen ved Nordlandssykehuset vil kutte i ambulanseberedskapen. Det kan få dramatiske konsekvenser for familien Grøteide.

Øyvind Grøteide og Helene Grøteide

UTRYGG: – Vi hadde aldri trodd at Nordlandssykehuset kunne innføre et slikt tiltak. Dette er skummelt, og vi føler oss ekstremt sårbare, sier far Øyvind Grøteide.

Foto: Privat

Øyvind Grøteide og Helene Grøteide fra Sørvågen i Øksnes har en tre år gammel datter som lider av alvorlig epilepsi. Flere ganger har de opplevd å måtte tilkalle ambulanse fordi datteren har blitt alvorlig syk.

Etter at Nordlandssykehuset innførte et sparetiltak i ambulansetjenesten, er familien redde for at datteren ikke skal få akutt hjelp dersom hun får et anfall.

Vi har fått beskjed av lege om å øke medisineringen til datteren vår, siden Nordlandssykehuset ikke vil oppbemanne dersom noen i ambulanseberedskapen blir syke, forteller Øyvind Grøteide til NRK.

– Vi kritiserer ikke legenes vurdering om økt medisinering. Det er ambulansekuttet vi er kritisk til, fortsetter han.

– Unødvendig medisinering

Nordlandssykehuset i Bodø

MÅ SPARE: Nordlandssykehuset må spare 120 millioner kroner i 2015, og har vedtatt å kutte i ambulanseberedskapen.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Strakstiltaket fra Nordlandssykehusets går ut på at det blant annet ikke skal settes inn vikarer ved sykdom, dersom dette innebærer overtid. Tiltaket skal ifølge Nordlandssykehuset iverksettes over påske.

Tiltaket har møtt motstand, og kom som en overraskelse på familien Grøteide. Kuttet kan få dramatiske konsekvenser for dem.

– Vi vet aldri når vi vil trenge en ambulanse. Dersom datteren vår får et anfall er både tid og utstyr ekstremt viktig. Vi er totalt avhengig av å ha en ambulanse i beredskap.

Det er hårreisende at vi må medisinere datteren vår istedenfor å sette inn folk i beredskap. Vi føler oss utrygge og i verste fall må vi flytte for å gi henne det tilbudet hun trenger. I tillegg blir vi i helgene ekstra sårbare, da nærmeste legevakt er på Stokmarknes sykehus – én times kjøring unna. Da blir et velfungerende ambulansetilbud i distriktet ekstra viktig.

Familien opplever sparetiltaket som gambling på datterens liv og helse.

– Hvilke konsekvenser vil dette få for datteren deres?

– Hvis hun ikke får akutt hjelp, kan hun i verste fall få en hjerneskade og i ytterste konsekvens er det fatalt. Dette er skummelt, sier Grøteide.

Vil vurdere stans

Ambulanse

BLÅLYSKUTT: Sparetiltaket innebærer en reduksjon på 1–2 prosent i ambulanseberedskapen.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Kommunikasjonssjef i Nordlandssykehuset, Randi Angelsen sier de ikke vil ta ambulanser ut av drift dersom det ikke er forsvarlig.

– Før man tar beslutningen om å la en ambulanse stå i ro, må hver enkelt situasjon vurderes. Hvis det ikke er forsvarlig å ta ut en ambulanse ut, vil vi heller ikke gjøre det.

Kommuneoverlege Ellen B. Pedersen i Øksnes kommune har forståelse for familiens bekymring.

– Vi ønsker å trygge befolkningen vår, vi vil ikke at dette tiltaket skal skape angst hos folk som har behov for akutt hjelp. Hvis tiltaket ikke fungerer, vil vi reagere, og vi vil ikke vente til det oppstår katastrofer.