Hopp til innhold

Lokalpolitiker lei av kjeft

Lokalpolitiker Gunnar Olsen mener han har fått nok kjeft. Etter snart åtte år i Andøy kommunestyre kaster han inn håndkleet.

Lei av kjeften
Foto: Montasje/Kari Skeie / NRK

Etter snart åtte år i Andøy kommunestyre velger Høyre-politikeren Gunnar Olsen å trekke seg. Han er lei av all kritikken han opplever som belastende.

– Det har vært en kontinuerlig tirade av krasse leserinnlegg. Jeg er interessert i lokalpolitikk og det har jeg alltid vært, men jeg synes ikke lenger det er verdt det, sier Olsen.

Frykter folk skal sky politikken

Det må ofte tas upopulære beslutninger for å redde økonomien i kommune-Norge. Som regel er det i forbindelse med kutt i budsjetter det stormer som verst rundt lokalpolitikerne. Mens de folkevalgte fortviler over en vanskelig økonomisk situasjon må de tåle stadige skyllebøtter i sterke ordelag.

Gunnar Olsen

Mye og langvarig kritikk preger mange lokalpolitikere. Gunnar Olsen i Andøy Høyre har fått nok kjeft.

Foto: Kari Skeie / NRK

– De som er aktive i kommunestyrene og har ambisjoner er også de som stikker hodet mest frem og får mest kjeft, sier forsker ved UNI Rokkansenteret Jacob Aars, som har skrevet doktorgrad om gjenvalg til norske kommunestyrer.

Norge er på Europatoppen når det gjelder gjennomtrekk i lokalpolitikken. Utskiftningene skjer hyppig. Ved siste kommunestyrevalg takket hele 55 prosent nei til gjenvalg. Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) mener dette er bekymringsfullt og frykter for rekrutteringen.

– Når prioriteringene blir vanskeligere og personfokuset øker i lokalpolitikken er konsekvensen at du kan gå glipp av mange som er velegnet til å ta verv. Kombinert med at det er vanskelig å få nok folk til å stille liste og at vi har relativt lav valgdeltakelse er det et signal i feil retning for lokalpolitikkens utvikling, sier Magne Nicolaisen i KS Nord-Norge.

Tøffe tak

NRK har snakket med flere som opplever personfokuset i lokalpolitikken som belastende. Halvar Rønneberg i Andøy FrP har vært kommunepolitiker i snart tjue år. Han forteller at den siste perioden i kommunestyret har vært den tøffeste.

Halvar Rønneberg

– Jeg er blitt kalt alt fra idiot og jojo-politiker til undermåler, sier Halvar Rønneberg i Andøy FrP.

– Det er ikke hver gang telefonen ringer at jeg tør å ta den, for hva møter jeg der? Tør jeg å lese lokalavisen? Jeg vet jo ikke hva som kommer. Nå har jeg greid å velge bort noe, og leser ikke de verste avisinnleggene lenger, sier Rønneberg.

– Jeg er blitt kalt alt fra idiot og jojo-politiker til undermåler, og det er blitt sagt at jeg trenger en mentor i kommunestyret, forteller Rønneberg, som på tross av at det har stormet mye rundt ham har besluttet å fortsette i politikken.
Halvar Rønneberg

For Gunnar Olsen er åtte år med kjeft nok.

- Som lokalpolitiker må man regne med å få en del kritikk, men jeg synes det har vært veldig mye usaklig kritikk som det er vanskelig å svare på. Det er ikke noe trivelig for familien heller, og de er glade for at jeg ikke fortsetter, sier Olsen.