– Partiene må ikke glemme arbeidsplassene i Nord-Norge

LO, oljeindustrien og Rederiforbundet krever at Høyre sikrer konsekvensutredning av oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Gerd Kristiansen

– Høyre og Frp er mer tydelig på at de ønsker dette, og det ønsker vi å minne dem på, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

LO-leder Gerd Kristiansen har sammen med Norsk Industri, Rederiforbundet og Norsk olje og gass sendt brev til de fire partilederne som denne uka sitter samlet i Nydalen i Oslo for å bli enige om et grunnlag for å starte regjeringsforhandlinger, skriver Dagens Næringsliv.

– Partiene må ikke glemme arbeidsplassene i Nord-Norge. Denne saken har stått på vent veldig lenge fordi de tre partiene som satt i posisjon ikke ble enige om konsekvensutredning. Høyre og Frp er mer tydelig på at de ønsker dette, og det ønsker vi å minne dem på, sier hun til NRK.no.

Konsekvensutredning er første steg på veien til åpning av det omstridte området rundt Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Tiden er overmoden for å utrede området. For leverandørindustrien som jeg representerer er det viktig å hele tiden ha avklart hva som er de neste prosjektene og hvordan vi kan forberede oss, sier administrerende direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri til NRK.no.

Blir drøftet

Regjeringssonderinger Nydalen

Erna Solberg, Siv Jensen, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande på vei til tirsdagens pressekonferanse på Radisson Blu Nydalen i Oslo hvor de oppsummerte andre dag av sonderingsforhandlingene. Oljeindustrien og LO krever nå at Høyre står fast på konsekvensutredning av oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, der konsekvensutredning er første skritt på veien, er sentralt i sonderingene i møterommene på hotellet Radisson Blu. Både Venstre og KrF er sterke motstandere av oljeboring, mens Høyre og Frp mener det motsatte.

– Vi er veldig redde for at Høyre skal forhandle bort et ja til konsekvensutredning. For olje- og gassutvinning kan ikke vedtas fra dag til dag, men behøver et langsiktig perspektiv siden det tar mange år fra utredning til utvinning, sier Gerd Kristiansen til Dagens Næringsliv.

Dette er første gang hun toner flagg for konsekvensutredning.

I brevet heter det at «en konsekvensutredning bør være gjennomført slik at den kan behandles i partiene i 2014», noe som betyr at arbeidet må igangsettes snarest og senest januar 2014.

Tror på borgerlig vern

Oljemotstanderne tror oljen og gassen utenfor Lofoten og Vesterålen blir liggende – også under en borgerlig regjering.

– Denne saken er ikke viktig nok for Høyre og Frp, tror Bjørn Kjensli i «Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja».