NRK Meny
Normal

Lettet og glad Volden

– Jeg er utrolig glad for at det endelig ser ut til å bli en løsning på saken. Det sier tvillingmor Kari Ann Volden, som siden januar har ventet på å få norsk pass til barna.

Video VOLDEN-HJELP-060510-NO-193829-SI_NO.mp4

Tvillingene Mikael Andreas og Adrian Rene er født av en indisk surrogatmor, ved bruk av Kari Ann Voldens egg og en indisk spermdonor. Barna kom til verden i Mumbai i India den 24 januar, der mor og barn siden har oppholdt seg.

– Det er helt fantastisk å komme videre i saken for det har vært lenge å vente. Det har vært veldig tungt å ikke vite og ikke få noe informasjon , vi hadde jo trodd hele tiden at vi skulle få komme hjem. Men det skjedde jo ikke.

Ikke tvillingenes mor

Ifølge indisk lov er Volden deres mor, men ikke ifølge norsk lov. I Norge regner man at både biologisk og juridisk mor er den som føder barna. Mens enslige , norske menn kan bruke surrogatmor i India og reise hjem med barnet.

Les også:Tvillingmor skal få hjelp

Kari Ann Volden og venninnen Mette Steinsvold

Venninnnen, Mette Steinsvold, sammen med Kari Ann Volden og de nyfødte tvillingene.

Foto: Privat

–Det burde jo vært likt for begge kjønn, da. Jeg synes det er diskriminierende at menn kan komme hjem med sine barn, og kvinner kan ikke det. For det er jo faktisk kvinner som vanligvis føder. Nå er det jo en mann her nede som har fått barn her, en norsk en. Jeg regner med at han skal hjem snart, han kommer vel til Norge før jeg gjør det, sier Volden.

Adrian Rene Volden

Adrian Rene Volden

Foto: Privat

Ulik praktisering

Men praktiseringen av regelverket har vært forskjellig. I tiden før de reiste til India sjekket Kari Ann Volden og ei venninne i samme situasjon hva de måtte gjøre for å få med barna hjem uten å gjøre noe ulovlig. Venninna kom hjme med barnet før jul, mens Kari Ann ble sittende fast i Mumbai.

–Jeg trodde ikke det skulle være noe problem å komme hjem i og med at det ikke var noe problem for henne som kom hjem i fjor, så det var jo et lite sjokk at vi ble sittende her.

– Føler du at regelverket slår ut urettferdig?

– Det bør jo ikke komme an på hvem som sitter på en ambassade og tar i mot en søknad hvordan utfallet blir. Bør være likt for alle.

Mikael Andreas Volden

Mikael Andreas Volden

Foto: Privat

Mange engasjerte seg

Mange har fulgt med Kari Ann Voldens kamp for å få med seg guttene hjem på Facebook. Og det er samlet inn penger til henne. Ordfører på Røst ,Arnfinn Ellingsen, har engasjert seg i saken og hele tre departementer har jobbet på spreng for å finne ei løsning. Og i dag kom altså beskjeden om at hun får gå i gang med en norsk adopsjonsprosess.

– Jeg har fått adopsjonspapirer som jeg nå sitter og fyller ut. Det er mye papirarbeid som skal gjennomføres. Jeg har også skjønt det slik at BUF-etat kommer nedover hit og gjør et intervju med meg, og jeg håper at jeg får reise hjem før visumet går ut i juni.

Adrian Rene og Mikael Andreas Volden

Adrian Rene og Mikael Andreas Volden kan snart se frem til å reise til Norge.

Foto: Privat

Ingen endring i holdning til surrogati

Norske myndigheters holdning til surrogati endres ikke, selv om de nå omgår reglene for å hjelpe Kari Ann Volden og barna hennes ut av India. Det sier barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken. Det er hensynet til barna som gjør at norske myndigheter nå velger å legge til rette for en adopsjon, slik at Volden kan komme hjem til Norge.

Audun Lysbakken

Det var Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken som kom med det gledelige budskapet i dag.

Foto: Morten Holm, Scanpix

– Jeg vil sterkt advare norske statsborgere til å bidra til den surrogati-industrien som finnes i India og andre steder. Det er er stor fare for å ende opp med å utnytte fattige kvinner og derfor så er vårt mål å ha et strengt lovverk i Norge som ikke åpner for at nordmenn kan bruke surrogati, og andre kan ikke vente at myndighetene vil stille opp på samme måte, sier Lysbakken.

Føler deg heldig som har fått hjelp av norske myndigheter?

– Jeg er heldig som slipper å gå i retten her i India og ta det den vegen. Og ja, jeg er kjempeglad for at det ble en løsning. Det hadde jo vært forferdelig å blitt sittende her noe mye lenger, sier en lykkelig mor med to barn som pludrer i bakgrunnen.

Tvillingene til Volden

De søte små er nettopp våknet.

Foto: privat

Les også:Jobber på spreng med Kari Anns skjebne

Les også:- Uforståelig forskjellsbehandling

Les også:Venninnen: - Kari Ann har det tungt