Hopp til innhold

Hjembygda mangler hjelp til Sverre – nå lager mamma Runhild sin egen jobbannonse

Da Runhild Olsen flyttet fra Østlandet og tilbake hjemstedet Reine i Lofoten var det ingen som søkte på stillingen som spesialpedagog for sønnen Sverre (11).

Runhild Olsen med sønnen Sverre

11-åringen har krav på spesialpedagog og tilrettelagt skole der han lærer noe.

Foto: Tommy Johansen

«Kjære spesialpedagog. Dette stedet er så vakkert at internasjonale medier sier at det ser ut som et lite barn med overaktiv fantasi har tegnet det! Det ligger nå ute en dødsbra mulighet - ledig stilling på Moskenesøya i Lofoten!»

Slik starter Runhild Olsen brevet til pedagoger som kan hjelpe sønnen hennes Sverre, som har cerebral parese og en psykisk utviklingshemming, som gjør at han trenger tett oppfølging på skolen.

– Det er vanskelig for ham å lære tall og bokstaver og å prate. Men han er en blid, snill og svært aktiv gutt, som har mye å bidra med, forteller Olsen.

La ut jobbannonse

Runhild Olsen med sønnen Sverre

– Jeg ser et barn med mange talenter, som selv om han trenger mye hjelp, kan være en ressursperson i samfunnet, sier Runhild om sønnen.

Foto: Tommy Johansen

Like før skolestart flyttet de to fra Østlandet, og Sverre startet i 6. klasse på Sørvågen skole. Da Moskenes kommune i juli i år ikke fikk søkere til den ledige stillingen som var opprettet for sønnen, så hun ikke noen annen mulighet enn å ta saken i egne hender.

– Jeg kontaktet kommunen og gjorde det jeg kunne for at den skulle bli lyst ut på nytt, og det gikk de heldigvis med på, sier Runhild Olsen til NRK.

Nå ligger stillingen ute på nytt med søknadsfrist 15. september.

– Jeg skrev denne «stillingsannonsen» på hjemmesiden min for å treffe folk der ute, og til flere enn de som ser kommunens annonse. Den ble delt nesten 400 ganger på Facebook på under to dager da jeg la den ut, sier hun.

Nå er skoleåret i gang, og jeg drømmer om at en engasjert og flink lærer, kanskje med stor familie skal flytte hit til vakre Moskenesøya, og virkelig utgjøre den forskjellen som betyr så mye.

Runhild Olsen

– Et stort håp

Rådmann i Moskenes, Per A. Sperstad har ikke vanskelig for å være enig med Runhild Olsen om at det må være en spesialpedagog der ute som vil ha den ledige jobben.

– Jeg håper virkelig at vi får flere kvalifiserte søkere og god respons på stillingen. Vi ligger ytterst i vakre Lofoten og har mye å tilby her, sier Sperstad.

Han lover at kommunen skal gjøre sitt for å vurdere eventuelle søknader så raskt som mulig.

– Kunne dere gjort mer i første runde?

– I enkelte tilfeller kan vi vurdere å gå bredere ut i for eksempel riksaviser, men det skjer svært sjeldent.

– Det er dessverre ikke uvanlig at små kommuner sliter med å få tak i kvalifiserte folk innenfor flere fagfelt, sier rådmannen.

Gjør det selv

Runhild Olsen har allerede fått god respons på sin egen annonse fra både lokalbefolkningen og potensielle søkere.

– Jeg har fått noen e-poster fra folk som forteller at de har søkt eller har planer om å søke.

– Hva gjør du hvis det ikke er noen kvalifiserte søkere?

– Da tar jeg videreutdanningen selv og blir Sverres spesialpedagog, sånn gjør vi nordlendinger det. Hvis ingen kan hjelpe ordner vi opp selv, sier hun fornøyd.

Reine fra Reinehalsen

Reine i Lofoten er et populært sted å besøke for turister. Runhild Olsen kan lokke med at hjemstedet hennes har det meste du finner i byen.

Foto: Billy Jacobsen / NRK