Hopp til innhold

Kvinne døde i fallulykke i Lofoten

En kvinne i 60-årene er bekreftet omkommet etter en fallulykke ved Higravtindan i Lofoten.

Bilde av et helikopter ved Higravtinden i Lofoten.

Et redningshelikopter har hentet den avdøde kvinnen ved Higravtinden i Lofoten.

Foto: Bent Ribe

– Kvinnen skal ha sklidd ned en bratt skråning og slått seg mot stein eller berg og dødd av skadene, sier operasjonsleder Ulf Slettan i Politiet til NRK.

Politiet fikk inn melding rundt klokken 14.00 om ulykken som skjedde på Higravtindan i Lofoten.

Organisert turfølge

– Kvinnen er i 60-årene og var deltager i et organisert turfølge på ti personer. Kriseteamet i Vågan kommune er engasjert og pårørende er varslet, opplyser operasjonslederen.

Flere i turfølget kom seg ned til kvinnen for å bistå med førstehjelp, men livet sto ikke til å redde.

Kvinnen ble hentet ned med redningshelikopter og turfølget har tatt seg ned til fots. De skal være samlet og får bistand fra kriseteamet i kommunen.

– Det vi vet er at det skjedde høyt oppe og det har vært snø i området. Det er et bratt terreng, men politiet vil undersøke ulykken videre, forklarer Slettan.

Han presiserer at de ser på hendelsen som en ulykke.

Higravtindan er 1146 meter høyt og er grensepunkt mellom Hadsel kommune i Vesterålen og Vågan kommune i Lofoten.

Krevende tur

Han beskriver at turfølget har vært nesten oppe ved toppen, men at de ikke hadde gått helt opp på grunn av lavt skydekke eller tåke.

Higravtindan ligger på østsiden av Austvågøy. Toppen på 1146 meter over havet danner grensepunkt mellom Hadsel kommune i Vesterålen og Vågan kommune i Lofoten.

Dette er det høyeste punktet i begge kommunene, og i hele Lofoten. Toppens primærfaktor på 1147 meter er blant de 40 høyeste i Skandinavia.

– Det er en krevende tur. Det er bratt med stigning hele veien, fra man begynner til man er på toppen. Nå er det vel snø på toppen også, sier Thommy Dahl-Olsen i Svolvær Alpine Redningsgruppe til Lofotposten.

Avdelingsleder for natur- og friluftsliv, Anne-Mari Planke, i Den norske turistforening (DNT), bekrefter overfor VG at turen skjedde i regi av foreningen.

– Det er en veldig tragisk ulykke som går dypt inn på oss alle. Vi tenker på de pårørende, de etterlatte og de som var med på turen. Det som skulle være en fin turopplevelse fikk et tragisk utfall sier Planke.