Hopp til innhold

Takker nei til oljepenger

Statoil vil unngå bråk under Bylarm, og fikk derfor alle artistene til å svare om de er villige til å motta oljestipend.

Kråkesølv på moloen i Bodø

Vil ikke ha oljepenger: Kråkesølv fra Bodø har fått mye ros for sin første plate. Men de takker nei til å konkurrere om stipend fra Statoil.

Foto: Grete Strøm / NRK

Kritikerroste Kråkesølv takker nei til å konkurrere om stipendet på 800.000 kroner, fordi de regner oljepengene som skitne, forteller bassist Petter Unstad.

– Det har med hvor de pengene kommer fra. Og man kan si at det er ganske skitne penger. Oljetilsmusset penger. Det er ikke penger vi vil ha.

Bassist og vokalist Petter Unstad i Bodøbandet Kråkesølv synes det var enkelt å takke nei da Bylarm på vegne av Statoil spurte om bandet ville ha penger. Det vil si, spørsmålet som ifølge Dagsavisen gikk ut til de 150 artister som skal delta på Bylarm var om de kunne tenke seg å være med å konkurrere om Statoils utenlandsstipend på 800.000 kroner.

Kråkesølv har fått mye ros for sin første plate i år og kunne blitt nominert til stipendet som deles ut i februar, men Kråkesølv er imot oljeboring i Lofoten og negative til olje generelt, ifølge Petter Unstad.

– Det er vel felles for mange musikere at de ikke syntes så veldig mye om utvidet oljevirksomhet, og ikke har så lyst til å bli forbundet med olje, sier Unstad.

Oljeboring i Lofoten og Vesterålen, kart

Kråkesølv er imot oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Grafikk: NRK / NRK

Kun fire takket nei

I 2008 trakk bandet Ungdomskulen seg fra nominasjonslista i protest mot Statoil. I fjor trakk Erlend Øye og bandet hans seg av samme grunn. I år luker Statoil ut bråkmakerne før nominasjonslista gjøres klar.

– Vi spurte fordi alle skal få lov til å kunne vurdere om de syntes at det er uproblematisk å motta et stipend fra oss, forteller markedssjef i Statoil, Oddvar Høie.

Likevel trenger ikke Høie og Statoil å bekymre seg for noen voldsom protest. Ifølge Dagsavisen er det bare fire artister av totalt 150 som takker nei til oljepenger.

Ungdomskulen under Bylarm 2009

Ungdomskulen under Bylarm 2009.

Foto: Stian Sjursen Takle/NRK.

- Vanskelig å si nei

Ola Innset

Ola Innset i Spoon train audio

Foto: Marit Hverven / NRK
Behnam Farazollahi

Pressesjef Behnam Farazollahi i ByLarm.

Foto: Marit Hverven / NRK

Ola Innset i plateselskapet Spoon train audio synes likevel ikke det er greit med Statoil som velgjører for ferske artister,

– Det er problematisk fordi Statoil da bruker artistene til å framstå som en velgjører, og som noe helt annet enn det de er - nettopp et selskap som ødelegger jorda vi bor på.

– Vil du råde artister til å takke nei til muligheten til å motta dette stipendet?

– Jeg vil heller råde Bylarm til å få seg en annen samarbeidspartner, for jeg ser jo at som ung og lovende artist er det veldig vanskelig å si nei til 800.000 kroner.

– For dumt av Kråkesølv

I hjembyen Bodø får Kråkesølv kritikk for utspillet sitt av gruppeleder for Frp i bystyret Tom Cato Karlsen. Han sier han har respekt for at guttene i Kråkesølv er i mot oljevirksomhet utenfor Lofoten, men mener det blir feil å kalle oljepenger skitne.

– Å kalle oljepenger for skitne blir for rart i det samfunnet vi har i dag, som i aller høyeste grad er basert på oljepenger. Hadde det ikke vært for oljepenger så hadde verken jeg eller disse guttene kommet oss i gjennom verken barneskole, ungdomsskole eller noen videre utdanning etter det, sier han.

I juni ble Kråkesølv tildelt Bodø kommune sitt kulturstipend på 10.000 kroner. Karlsen sier bandet ikke hadde noen motforestillinger til å ta imot pengene, til tross for at disse også stammer fra oljeinntekter.

- Jeg skjønner at i de kretsene som Kråkesølv beveger seg i, så er det veldig in å være i mot oljeboring i Lofoten. Og selvfølgelig er man sikkert ikke den tøffeste gutten i gata om de sier ja til oljeboring. Men da må man være konsekvent, sier Karlsen.

Tom Cato Karlsen, Bodø Frp

Tom Cato Karlsen, Bodø Frp.

Foto: NRK

Beholder Statoil som sponsor

– Vi ønsker å jobbe videre med Statoil. Vi syntes dette er et spennende stipend, og det er det største av sitt slag i Norge.

Det sier pressesjef Behnam Farazollahi i Bylarm. Ifølge han har ikke Bylarm noen planer om å bytte sponsor. Han mener artister som mottar offentlig støtte ikke kan tillate seg å si nei til oljepenger.

– Det meste vi mottar i støtte og fond av Kulturrådet i Norge er to ting. Det er Norsk Tippings overskudd, og det er penger fra statsbudsjettet. Og pengene fra statsbudsjettet kommer hovedsaklig fra oljen.