Hopp til innhold

Kråker og ravn hakket ut øynene på 15 lam

– Det er som en Spitfire som går til angrep. Det er helt grotesk, sier sauebonde John Arne Ludvigsen fra Vega. I løpet av kort tid har kråker og ravn angrepet og hakket ut øynene på 15 av de 70 lammene på gården.

Kråke og ravn angriper lam på vega

MAKABERT SYN: Kråker har herjet i saueflokken til John Arne Ludvigsen og andre sauebønder på Vega de siste ukene. Fuglene hakker ut øynene på lammene, som blir liggende skadelidende igjen.

Foto: John Arne Ludvigsen

Sauebønder på øya Vega i Nordland har store tap av lam etter at kråke og ravn har lært seg en grotesk jaktteknikk, skriver Brønnøysunds Avis.

Scenarioet sauebøndene på verdensarvøya på Helgelandskysten beskriver minner om scener fra skrekkfilmen «Fuglene» av Alfred Hitchcock. Som jagerfly stuper kråkene ned fra himmelen, angriper lammene og hakker ut øynene og endetarmsåpningen på dem.

– Det er som en Spitfire som går til angrep. Fuglene er ikke redde selv om det er mennesker i nærheten. I løpet av kort tid har jeg mistet 15 av 70 lam på denne måten, sier sauebonde John Arne Ludvigsen fra Vega til NRK.

Smarte og utspekulerte

Ifølge bonden er fuglene smarte og svært utspekulerte.

Kråke angriper lam på Vega

Sau har en viktig rolle i kulturlandskapet i verdensarvområdet.

Foto: John Arne Ludvigsen

– De setter en kråke som vakt, og den varsler når vi nærmer oss. Det er flere her ute som har forsøkt å henge opp en død kråke til skrekk og advarsel, men det fungerer bare en stund.

Når fuglene har tatt knekken på lammet kommer resten av flokken.

– De begynner gjennom endetarmen og så buken, og slik får de tilgang til alt kjøttet, forteller sauebonden.

Myndighetene utbetaler ikke erstatning for tap til kråke og ravn, slik de gjør med kongeørn. Sau har en viktig rolle i kulturlandskapet i verdensarvområdet, og bøndene frykter kulturlandskapet vil forsvinne dersom det blir færre sau og flere kråker på øyene.

– Vi har et problem. Vi regner minst 1000 kroner per lam, så jeg har jo allerede tapt 15.000 kroner, minst, sier Ludvigsen.

Forskere overrasket

Ho Kari hopper rundt i graset på leit etter en matbit. Fra Bø i Vesterålen.

ANGRIPER FRA LUFTA: Kråker går for å være spesielt smarte. De lærer av hverandre, og har noen først har lært seg dette, så vil de fortsette, sier Bård Gunnar Stokke i Norsk institutt for naturforskning. ARKIVFOTO.

Foto: Bjørnar Hansen

Fugleforsker Bård Gunnar Stokke i Norsk institutt for naturforskning (NINA) blir overrasket når han hører om de «blodtørstige» kråkene på Vega.

– Jeg har hørt om ravn som opptrer på denne måten, men kråker var nytt for meg. 15 av 70 lam er jo helt enormt mye. Det trenger ikke å være så mange individer som står bak dette.

Fugleeksperten Brønnøysunds Avis har snakket med mener hele kråkebestanden på Vega må utslettes for å få bukt med problemet. Det er en drastisk løsning, mener Stokke.

– Å få tatt ut problemindividene ville hatt noe for seg, men du risikerer også ta ut «uskyldige» individer.

Stokke tror ikke det er mulig å ta ut hele bestander av ravn og kråke, og at jakt med hagle eller lignende er ikke særlig effektivt selv om det kan avhjelpe litt.

– Bruk av kråkefelle kan være svært effektivt og verdt et forsøk. Generelle fellingstillatelser i lokale områder hvor dette er et stort problem bør vurderes, sier han.

– Sjelden kost

Også generalsekretær Kjetil Solbakken i Norsk Ornitologisk Forening sier det er sjelden kost at kråker går så drastisk til verks som på Vega.

– Slike tapssituasjoner er vanligvis utløst av en bakenforliggende årsak, som gjør at lammene er svekket i utgangspunktet. Det er derfor viktig å undersøke den generelle kondisjonen hos lammene og sauene i det aktuelle området. Kaldt og dårlig vær, eller mangel på skjul når lammene er små kan også gjøre dyrene mer utsatt.

I hekketiden er kråke og ravn fredet, men det åpnes for jakt fra 15. juli. For å få flere til å delta i jakten håper sauebonden å økte skuddpremien.

– 75 kroner er fastsatt, men vi håper å få det opp i 100 kroner i jaktsesongen, sier John Arne Ludvigsen.