Hopp til innhold

Jobben til Siv er å styre Erna

I to år har Siv Seljeseter styrt Jern-Erna. Sammen har de to damene boret fram 7,5 kilometer tunnel. I går var det slutt, og nå går de hver sin vei.

Siv Seljesæter

I to år har Siv Seljeseter styrt «Jern-Erna». I går var det slutt, og nå går de hver sin vei.

Foto: Frank Nygård / NRK

I går ble jobben sluttført med gjennomslag i den 7,5 kilometer lange tunnelen som etter hvert skal føre vann inn til den nye turbinen ved nedre Røssåga kraftverk i Hemnes.

NRK treffer Siv Seljeseter når hun gjør seg klar til det siste nattskiftet. Langt der fremme venter en koloss av en arbeidsplass. Den 125 meter lange, og 600 tonn tunge tunnelboremaskinen, også kalt TBM som har fått navnet «Jern-Erna».

Godkjent av statsministeren

Jern-Erna i Hemnes kommune

Navnevalget «Jern-Erna» begrunnes for øvrig med at «Jern-Erna […] er et innarbeidet navn, og beskriver en drivkraftig dame som har gjennomslagskraft i det hun holder på med, og det kan vi trygt si om denne maskinen også».

Foto: Bjørn Grane / Statkraft
Jern-Erna i Hemnes

«Jern-Erna» er navnet på en svær tunnelboremaskin i Hemnes kommune.

Foto: Bjørn Grane / Statkraft

– Navnet «Jern-Erna» er godkjent av statsministerens kontor, smiler Siv.

7,5 kilometer inn i fjellet står Siv vi framme i kutterhodet. I over to år har mer enn 200 ansatte drevet tunnelen.

– Det er 46 kuttere i kronen. De må sjekke jevnlig. Dersom de blir slitt ned til en viss verdi eller om det har oppstått skader, må de byttes ut.

Endelig gjennomslag

Siv som jobber som formann for åtte menn.

– Det er veldig kjekke folk. Jeg vet ikke om de vil si det samme om meg. Det er veldig fint å jobbe her. Det skjer noe hele tiden. Kanskje ekstra spennende med denne TBM-en, det er den første i Norge på flere tiår, sier Siv Seljeseter.

Noen timer senere tygger «Jern-Erna» de siste meterne med fjell, og dermed er en viktig brikke på plass for Statkraft som investerer 2, 2 milliarder kroner i det nye anlegget.

Jon Ulrik Haaheim, er utbyggingssjef i Nordisk vannkraft.

(artikkelen fortsetter under)

Jernerna

Siv som jobber som formann for åtte menn.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Nå er veien videre at vi skal montere ferdig det nye kraftanlegget og sette det i drift i løpet av 2016. Da vil vi få et nytt og moderne anlegg som kan drive videre i 60–70 år før vi må rehabilitere på nytt igjen. Dette er en langsiktig investering.

JernErna

Her kommer gjennomslaget. «Jern-Erna» er igjennom.

Foto: Frank Nygård / NRK

For Siv Seljesæter betyr gjennomslaget at ei reise er slutt, og et foreløpig farvel med «Jern-Erna».

– Det blir trist. Alle som jobber her reiser hver sin vei for å jobbe på nye anlegg. Men slik er det i anleggsbransjen. Samtidig er det godt å bli ferdig, det er jo dette vi har jobbet fram mot de to siste årene.

JernErna

I over to år har mer enn 200 ansatte drevet tunnelen. De følger spent med på gjennomslaget.

Foto: Frank Nygård / NRK