Hopp til innhold

Jobben hans går ut på å samle bæsj

Bare i fjor samlet Statens Naturoppsyn i Nordland 500 ruker. Nå er det på nytt sesong for å samle avføring og finne ut hvor utbredt jerven er her til lands.

– Det blir mye skitprat og skitprøver, ler roviltansvarlig i Nordland, Vegar Pedersen.

Han hevder at de ligger på topp i landet når det gjelder å samle inn avføring og lete etter hi med jerveynglinger. I det landstrakte fylket er de ute på ski, skuter og helikopter for å jakte etter spor på rovdyret.

– Det er et oppdrag vi får fra direktoratet, og det er jo for å skaffe kunnskap om jervebestanden, slik at vi får en best mulig forvaltning av bestanden. Det gir et grunnlag for å fastsette kvoter for linsensfelling av jerv, og hiuttak, sier Pedersen.

Over 500 prøver

I begynnelsen av mars starter Statens naturoppsyn (SNO) feltsesongen med overvåking av jervbestanden her i landet. Arbeidet vil pågå så lenge det er snøføre i fjellet og brukte hi vil også bli kontrollert i barmarkssesongen.

Avføringen brukes til å finne DNA fra jerven. Informasjonen som blir hentet ut kan vise kjønn og om jerven er ny i området, eller om det er en gammel traver.

– Vi skal både plukke møkk og samtidig finne flest mulig ynglehi, men det blir ei avveining hva man skal bruke tid på. Dersom det er godt vær er det bedre å bruke tid på å finne hi, sier han.

I fjor sendte de inn over 500 prøver med avføring som de fant ute i naturen i Nordland. 300 av disse var bæsj fra jerv.

Får jobbe ute i det fri

For Pedersens del betyr jobben som rovviltkontakt at han får jobbe mye ute i det fri.

– En tredjedel av arbeidet mitt er møter, en tredjedel er kontorarbeid og planlegging, og den siste delen er ute i felten, sier han.

I arbeidet med å samle inn bæsj og overvåke jervbestanden ute i naturen setter de pris på fint vær.

– Vi utnytter godværsdagene. Vi jobber fra bakken med skuter og flyr med helikopter der det er vanskelig å komme til, avslutter Pedersen.

Det er ennå tidlig i ynglesesongen, men etter hvert som hi med valper blir dokumenterte vil Rovdata legge ut en oppdatert oversikt over årets funn. Statens Naturoppsyn oppfordrer alle som har opplysninger om jervespor eller hi om å gi beskjed til rovviltkontaktene eller regionalt rovviltansvarlige i SNO.