Hopp til innhold

Jakter på tragikomiske historier om masteroppgaver

Da overgangen fra masterutdanning til arbeidslivet ble en solid skuffelse fikk Lars Hasvoll Bakke idéen til en bok. – Folk får seg et slag i trynet etter å ha studert i årevis.

Lars Hasvoll Bakke

Lars Hasvoll Bakke har så langt intervjuet ti tidligere masterstudenter, og har planer om å intervjue 40 til. Selv har han en mastergrad i historie fra Universitetet i Oslo.

Foto: Privat

29-åringen fra Bodø jobber for tiden med å samle historier om utfordringene mange unge voksne opplever i overgangen fra skolebenken til det virkelige arbeidslivet.

– Ideen kom da jeg satt sammen med flere andre som hadde tatt mastergrad, og den ene skrekkhistorien etter den andre ble fortalt. Enten hadde folk prøvd å få seg en relevant jobb lenge, eller fått en lite utfordrende jobb de var overkvalifisert for, sier Lars Hasvoll Bakke.

– Det slo meg at jeg ikke var alene, men jeg tror mange føler seg veldig alene i den situasjonen, og derfor vil jeg gi ut boken.

Saken ble først omtalt av Bodø nu

Vi spilte brettspill i timevis. Sjefen kom innom, så at vi spilte og sa at det var bra vi fant på noe å gjøre, fordi hun visste veldig godt at vi ikke hadde noe å gjøre.

«Geir», om sin første jobb etter utdannelsen

Svart humor

Historiene skal etter planen inn mellom to permer og bli til boken «Vi med master».

I beskrivelsen av bokprosjektet heter det at historiene skal være til skrekk og advarsel for nåværende studenter og oppgitte latterbrøl fra ferdigutdannede som selv har opplevd denne kavingen.

– Hva slags historier er du på jakt etter?

– Ordet kaving beskriver det veldig godt, enten perioden med jobbsøking eller det at folk får seg en jobb der det de har lært ikke kommer til noen nytte, sier Hassvoll Bakke.

Vanskelig overgang

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Jannecke Wiers-Jenssen, sier det ikke er uvanlig at overgangen fra utdanning til arbeid oppleves som vanskelig.

Jannecke Wiers-Jenssen

Førsteamanuensis Jannecke Wiers-Jenssen sier flere opplever overgangen fra studier til arbeid som vanskelig.

Foto: NIFU

– De aller fleste som tar en mastergrad får seg jobb i løpet av kort tid, men ikke alle får seg relevant jobb med én gang. Det gjelder kanskje spesielt de som tar generelle utdanninger, som humanitstiske fag og samfunnsfag.

Førsteamanuensisen tror en del ikke setter seg godt nok inn i hvilken kompetanse som etterspørres i arbeidsmarkedet, og tror i så måte boken kan være til hjelp.

– Om det kan få noen masterstudenter til å reflektere over hvordan de selv kan bidra til å gjøre sin utdanning relevant, så kan det jo være positivt, forklarer hun.

– Flinke folk

Forfatteren bak boka tror mange tenker at det er de mindre flinke folkene som ikke får seg jobb etter endt studie, eller at de ikke har prøvd hardt nok.

Masteroppgave

Lars Hassvoll Bakke med sin masteroppgave klar til innlevering november 2013.

Foto: Privat

– Det er masse flinke folk som havner i denne bobla, men det er lett å tenke at det skjer med litt slappe folk, sier Hassvoll Bakke og fortsetter:

– Mye av problemet er at folk utdanner seg feil, er for dårlige jobbsøkere eller så utdannes det folk til jobber som ikke finnes.

Boken lages i samarbeid med illustratør Tine Waag Fjeldstad og redaktør Hanne Linn Skogvang.

Et halvår etter masteren fikk jeg en midlertidig jobb med å fylle mat i poser. Monotont, men da var jeg i alle fall en del av arbeidsstanden.

«Linn», master i miljøvitenskap