Innelåst på cella mens brannen herjet

Tor Harry Lind kritiserer Bodø fengsel for at han ble innelåst på cella mens brannen herjet i går kveld. – Det er et under at jeg er i live. Vi ble innelåst, og branndørene fungerte ikke. Det sivet inn røyk.

Tor Harry Lind

FRI OG LYKKELIG: Tor Harry Lind pustet inn røyk under brannen ved Bodø fengsel, og har fått konstatert kullos i blodet. – At jeg står her i dag er et under. Jeg er en fri og lykkelig mann i dag.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen

15 innsatte på avdeling B ble evakuert og fem ble sendt til sykehus med røykskader etter at en innsatt satte fyr på cellen sin i Bodø fengsel mandag.

En av dem var Tor Harry Lind, som ble utskrevet av sykehuset i dag etter å ha pustet inn røyk. Han kritiserer brannsikkerheten ved fengselet etter den skremmende opplevelsen.

– Vi ble låst inn på cellene. Dørene skal være brannsikre, men røyken sivet inn. Etter hvert var det så tykt med røyk på cellen at vi så oss nødt til å fuge døren med tannkrem i et forsøk på å stenge røyken ute, forteller Lind til NRK.

Brann i Bodø fengsel

Alt av nødetater rykket ut da det begynte å brenne i en fengselscelle i Bodø fengsel.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Etter en halv time klarte Lind og to medfanger å gjøre to brannmenn, som holdt på å slokke brannen utenfra, oppmerksom på at de var i fare.

– Jeg vil rette en stor takk til brannmannskapene som tok grep. I løpet av ett minutt var vi evakuert og i sikkerhet.

Brannalarmen gikk

Allerede under middagen i Bodø fengsel mandag hørte han og de andre innsatte bråk og høye smell fra cellen hvor brannen startet i 18-tiden.

– Vi så seks betjenter som løp inn med skjold. Da vi kom inn etter å ha vært ute i luftegården var det fortsatt støy. Så gikk brannalarmen.

De innsatte ble bedt om å gå inn på cellene, men Lind vegret seg.

– Cellen min ligger to rom bortenfor der brannen startet, og jeg ba om å få bli låst inn sammen med to andre innsatte litt lenger bort. Det fikk jeg, forteller han.

Forsøkte å tilkalle hjelp

Brann i Bodø fengsel

Det var åpne flammer i cellen da de ansatte åpnet døren og fant den innsatte bevisstløs på gulvet.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Ikke lenge etter begynte det å sive røyk inn døren. Den ble tykkere og de tre medfangene prøvde å ringe på callingen, men ingen svarte.

Politi og sykebil kom og brannbilene la ut slangene. Vi prøvde alt vi kunne å signalisere til dem, men ingenting skjedde.

I cellen hvor brannen startet var det åpne flammer, og den innsatte som befant seg i cellen, var bevisstløs da de ansatte fant vedkommende.

Mens de ansatte konsentrerte seg om å berge livet til personen som hadde tent på ble situasjonen stadig mer fortvilt inne på cella hvor Lind befant seg.

– Hadde vi ikke blitt reddet ut kunne det gått virkelig galt. Det var helt tåkete inne på cellen, vi hadde store problemer med å puste. Jeg pustet gjennom et dobbelt håndkle foran munnen, det var helt svart. Jeg var helt svart i ansiktet, forteller han.

– En brannfelle

Han reagerer på at ventilasjonsanlegget sto på, og det var sprekk i døren.

– Branndørene skal jo fungere, men pakningene fungerte tydeligvis ikke. Når røyk siver inn på den måten blir dørene en brannfelle.

Tor Harry Lind mener det blir meningsløst å lete etter syndebukker, men mener det var feil å låse inn fangene.

– Jeg skjønner at betjentene har sine instrukser, men det er hasard. Personlig mener jeg at vi som var på avdeling B da brannalarmen ble utløst, burde blitt evakuert. Betjentene kjenner oss, og vet at vi ikke utgjorde fare for noen.

Mens det sto på som verst kjente han angsten komme.

Kullos i blodet

Brann i Bodø fengsel

I cellen hvor brannen startet var det åpne flammer, og den innsatte som befant seg i cellen, var bevisstløs da de ansatte fant vedkommende.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

– Jeg spurte meg selv om dette kunne være slutten. Det var helt grusomt å være sperret inne mens alt var kaos utenfor. Men heldigvis klarte vi å beholde roen alle tre. Jeg kan takke mine medinnsatte for det. At vi er trygge på cellene er kraftig motbevist nå, mener han.

Klokka 22.30 ble han fraktet til sykehus, hvor han ble behandlet for røykskader.

– Jeg har fortsatt vondt i brystet og hodepine. Jeg er blitt eksponert for kullos i blodet. At jeg står her i dag er et under, sier Lind.

– Skjønner frustrasjonen

Fengselsleder Marte Helness, Bodø fengsel

Fengselsleder Marte Helness, Bodø fengsel er glad for at ikke liv gikk tapt i branne ved Bodø fengsel.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Fengselsleder Marte Helness ved Bodø fengsel har stor forståelse for at de innsatte følte at det tok lang tid før de ble berget ut.

– Vi hadde også opplevelsen av at det tok lang tid. Vi gjorde det vi kunne med den mannskapene vi hadde, og prioriterte å redde dem som var mest utsatt, det vil si rundt cellen der brannen startet.

Rutinene ved brann er å låse inn de innsatte.

– Hver celle er en branncelle i den betydning at ilden ikke kan spre seg inn fra en annen celle. Vi har betraktet det som den sikreste måten å trygge innsatte på. I dette tilfelle hadde vi en usedvanlig stor røykutvikling, og vi registrerte at røyk har sivet inn på cellene.

Tidligere i dag kunne operativ leder ved Jim Arntsen Bodø fengsel bekrefte at det virkelig var fare for liv under brannen mandag kveld. Røyken som møtte de ansatte da de kom løpende mot avdelingen var svart, tett og avga en voldsom varme.

I dag er Helness glad for å kunne konstatere at alle er utskrevet fra sykehuset.

– Vi har brukt dagen i dag til å finne løsninger på de utfordringene vi står overfor.

Skal sjekke branndørene

Fengslet vil nå ta en gjennomgang både av vår håndtering av situasjonen – også det bygningsmessige.

– Statsbygg som byggeier er allerede i gang med å se på om noe må utbedres, som branndører og ventilasjonsanlegg.

Kriminalomsorgen jobber nå med å finne løsninger for videre soning.

– Noen av de innsatte er fortsatt på Bodø politistasjon, mens andre er fraktet til fengslet på Fauske, sier Helness.

I dag ble Tor Harry Lind satt fri etter å ha sonet en kortere dom, men opplevelsen i går var svært skremmende.

– Det var ikke slik jeg så for meg min siste dag i fengsel. I håndjern, ført inn i en politibil og kjørt i glattcelle ved Bodø politihus. Men jeg er en fri og lykkelig mann i dag.

Brann i Bodø fengsel

11 innsatte ble fraktet til Bodø politistasjon, etter at det brøt ut brann i avdelingen de satt på i Bodø fengsel.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK