I dag kan 100 personer miste jobben her

I dag blir skjebnen til de ansatte ved fiskebedriften MaxMat i Bodø avgjort. Dersom nedleggelsen blir et faktum vil opp til 100 personer miste jobben. – Løpet virker kjørt, sier hovedtillitsvalgt Arnt Hatten.

Maxmat i Bodø

På styremøtet 5. april skal Insula behandle saken og avgjøre skjebnen til bedriften, som har vært en del av Bodø siden 1985. Hvis nedleggelsen blir et faktum vil hele 130 ansatte miste jobben. Det kan bli tøft i et lite arbeidsmarked.

Foto: Amanda Rørmark Åsberg / NRK

I 2015 omsatte bedriften MaxMat AS for 360 millioner kroner. Likevel står rundt 100 ansatte nå i fare for å miste jobben.

– Vi har gått med overskudd i flere år. Vi er den eneste bedriften i konsernet som har gått med overskudd, sier hovedtillitsvalgt Arnt Hatten.

I januar ble det kjent at en intern arbeidsgruppe i eierselskapet Insula har lagt inn et forslag om å avvikle aktiviteten til fiskefarseproduksjonen på Rønvikleira og på Alstad i Bodø sommeren 2018.

hovedtillitsvalgt

SJOKK: – De ansatte reagerte med sjokk og skuffelse, sier hovedtillitsvalgt hos MaxMat i Bodø, Arnt Hatten.

Foto: Amanda Rørmark Åsberg / NRK

Alt ligger an til at vi blir lagt ned. Det er de signalene vi har fått. Vi har levert en innstilling til styret med egne beregninger som vi mener beviser lønnsomhet i Bodø, men jeg har inntrykk av alt er avgjort på forhånd.

Ettersom flere par jobber i bedriften vil også hele familier bli rammet dersom to inntektskilder rammes samtidig. Også for Hatten kan jakten på en ny arbeidsplass bli vanskelig.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg er kommet opp i en alder som gjør meg mindre attraktiv på arbeidsmarkedet, så for min del gjelder det bare å holde øynene åpne dersom det dukker opp muligheter, sier han.

Hadde lokale eiere

Administrerende direktør Sigvald Rist i Lofotprodukt AS

Administrerende direktør i Insula AS, Sigvald Rist.

Foto: John Inge Johansen / NRK

MaxMat hadde opprinnelig lokale eiere som startet opp i Bodø i 1985. I 2015 ble de kjøpt opp konsernet Insula AS. De eier også to andre bedrifter som lager fiskeprodukt, og som tidligere var konkurrenter av MaxMat.

– Årsaken til at Insula gjør dette, er at de tror de skal få høyere fortjeneste med å ha to hovedproduksjonsenheter i Norge. Det er ikke vi enige i.

Administrerende direktør Sigvald Rist i Insula AS, Sigvald Rist ønsker ikke å kommentere saken før det er tatt en endelige avgjørelse og de ansatte er orientert.

Men i januar sa han til NRK begrunnet han forslaget om nedlegging med et stadig tøffere sjømatmarked og økt prispress hos Norges lavpriskjeder.

– Ledelsen har kommet frem til at den mest levedyktige og fremtidsrettede bedriftsmodellen innebærer å samle og i større grad rendyrke produksjonen ved to av konsernets produksjonsenheter, opplyste Rist i januar.

maxmat i bodø

STOR PRODUKSJON: I Bodø har MaxMat AS produksjonslokaler i Rønvikleira og på Alstad. Nå står begge i fare for å bli nedlagt.

Foto: Amanda Rørmark Åsberg / NRK