NRK Meny
Normal

Hund drepte åtte lam – blir trolig ikke avlivet

De små lammene var sjanseløse da de ble angrepet av en polarhund på Sortland. – Til nå har vi funnet åtte døde lam, sier Asgaut Steiro – som likevel ikke vil begjære hunden avlivet.

Asgaut Steiro, sauebonde i Sortland

FORTVILER: Sauebonde Asgaut Steiro frykter at det skal dukke opp flere kadaver i dagene framover. – Det endelige tapstallet får vi neppe før til høsten, sier han.

Foto: MORTEN BERG-HANSEN, Bladet Vesterålen

– I mine 30 år som sauebonde har jeg aldri opplevd noe liknende, sier Asgaut Steiro til NRK.

Til nå har sauebonden i Sortland funnet åtte ihjelbitte lam. Marerittet startet tirsdag da en skoleklasse kom over fire lemlestede og døde lam. Onsdag var han i Steiraheia for å hente to nye døde lam. Ett lam var blitt observert av en orienteringsløper, mens det siste ble funnet mens han var på stedet.

– En turgåer fant det under ei busk. Det var så godt gjemt at jeg aldri hadde klart å finne det selv. Også torsdag ble det funnet døde lam, forteller bonden.

Samme bitemerker

Samtlige lam hadde de samme bitemerkene som de fire lammene som ble funnet tirsdag.

Det er tydelig at de er blitt jaget i døden. Hunden har jaktet for å drepe, og lammene var sjanseløse. En av søyene mistet alle tre lammene sine, konstaterer bonden.

Hunden som stakk av fra eieren tirsdag og drepte flere sauer i Steiraheia, var en polarhund – trolig av rasen Siberian husky.

Får erstatning

Fire lam drept av hund

En skoleklasse på tur kom over et grufullt syn under en tur i Steiraheia i Sortland på tirsdag. Til nå er det funnet åtte døde lam.

Foto: Politiet

Asgaut Steiro har møtt hundeeieren som har uttrykt sterkt beklagelse over det som har skjedd. Steiro har inngått avtale med eieren om erstatning, men har ikke begjært hunden avlivet – slik han kan etter loven.

Også politiet kan på selvstendig grunnlag kreve hunden avlivet. Regionlensmann Bjørn Johansen sier hundens skjebne ikke er endelig avklart.

– Avliving er siste utvei. Omplassering er også et alternativ. Vi er i dialog med hundeeier, og vil ta en beslutning i neste uke, sier Johansen til NRK.

– Respekter båndtvangen

Asgaut Steiro håper han ikke får flere telefoner om døde lam de nærmeste dagene. For å unngå at slike ting skjer, må eierne sørge for at hundene ikke går løs og styrer seg selv, mener han.

– Noen hundeeiere respekterer ikke båndtvangen og blir forbannet når du påpeker det.

Fire lam drept av hund

Samtlige lam hadde de samme bitemerkene som de fire lammene som ble funnet tirsdag.

Foto: Politiet