Hopp til innhold

Hercules-etterlatte til Kebnekaise

De pårørende etter Hercules-ulykken i mars, tas nå med til havaristedet i Kebnekaise hvor de fem offiserene mistet livet.

Her krasjet Hercules-flyet i Kebnekaise

HER STYRTET FLYET: 15.mars styrtet Herculesflyet i Kebnekaise. Tirsdag og onsdag denne uka blir de pårørende etter de fem som omkom tatt med til stedet.

Foto: Anders Bergwall / Arctic Guides

Luftforsvaret mener det vil være viktig for de etterlatte å se stedet hvor de mistet sine nærmeste.

– Det har kommet fram ønske fra de etterlatte om denne turen. Som en del av sorgprosessen ønsker de å komme opp i området der ulykka skjedde, sier kaptein Brynjar Stordal i Luftforsvaret i Nord-Norge til NRK.no.

God oppslutning om turen

Luftforsvarets feltprest Jan Inge Ringsby organiserer tirsdag og onsdag samlinga for etterlatte og pårørende i området ved Nikaloukta i Nord-Sverige, skriver VG.

Fem norske offiserer mistet livet da Herculesflyet, som deltok på militærøvelsen "Cold Response", styrtet i Kebnekaise i15.mars i år. Mange av de pårørende har takket ja til å være med på turen, som foregår denne uka.

– Det er god oppslutning om turen. De pårørende blir først fløyet til Kiruna. Derfra drar de opp til Nikaloukta, som er nærmere havaristedet. Så blir de fraktet med helikopter inn til området der ulykka skjedde. Vi vil også ha ei lita samling oppe i området, forteller Stordal.

Fant ferdskriveren

Flyets ferdsskriver ble funnet i fjellet 12. august og sendt til England for analyse. Denne svarte boksen inneholder informasjon om høyde, hastighet, posisjon og teknisk stand på flyet. Funnet ble betegnet som svært viktig.

– Forhåpentligvis vil den svarte boksen bringe oss nærmere en forståelse av hva som skjedde, sa forsvarsminister Espen Barth Eide da den andre boksen var funnet.

I nesten en uke har soldater fra Telemarksbataljonen lett etter ferdsskriveren som var i Hercules-fl

KEBNEKAISE I AUGUST: Telemarksbataljonen leter etter ferdskriveren på stedet der Herculesflyet styrtet. Den ble til slutt funnet.

Foto: Forsvaret / NTB scanpix

Fortsetter oppfølginga

Luftforsvaret tror det vil være viktig for de etterlatte å se stedet hvor de mistet sine nærmeste.

– Vi jobber hele tida for å ta best mulig vare på de etterlatte etter tragedien, sier kaptein Brynjar Stordal til NRK.no.

Ulykka med det norske Herculesflyet undersøkes av den svenske havarikommisjonen, med bistand fra Norge. En foreløpig havarirapport ble fremlagt 11. mai 2012.