- En lettelse for familie og kolleger

Kollegaer og pårørende til de fem offiserene som omkom i flykrasjet i Kebnekaise i mars, er lettet over at den svarte boksen fra Hercules-flyet er funnet.

Det forteller stasjonsjef ved Luftving 135, Diedrik Kolff som mistet fem av sine kolleger.

Lørdag formiddag ble den ene svarte boksen, taleregistratoren funnet ved en tilfeldighet, 100 meter fra stedet der flyet krasjet. Kolff mener at funnet kan gi mer presis informasjon og riktige svar om ulykken.

– Vi kan nå få vite hva som ble bestemt og gjort i de siste minuttene før ulykken inntraff. Nå kan vi kanskje å vite hva crewet tenkte og gjorde, sier han.

Kolff sier at funnet er viktig både for familien og de avdødes kolleger.

– Den viktigste boksen funnet

"Svart boks" funnet ved Kebnekaise

Den savnede svarte boksen ble funnet rundt 100 meter fra stedet der Hercules-flyet traff fjellveggen.

Foto: Svenske jegerbataljonen / Aftonbladet

Medlem i den norske havarikommisjonen, Dag Jørgensen sier at blant de to svarte boksene, ferdskriveren og taleregistratoren, er det lørdagens funn som er det viktigste.

– Vi har allerede et godt bilde av hvordan de fløy. Nå vil vi kunne få vite hvorfor de fløy som de gjorde med de klareringene de fikk, sier Jørgensen.

Han mener at taleregistratoren kan løse mysteriet de lenge har ventet å finne et svar på. Informasjonen i den svarte boksen kan man ikke få ut i Sverige.

– Rundt 20.august skal den sendes til England og vi regner med å få ut data i løpet av september, sier Jørgensen.

Vil finne ferdskriveren

Mandag ankom et Hercules-fly Kiruna med mannskap som tirsdag skal starte søket etter den andre svarteboksen, ferdskriveren. Foreløpig har ikke den norske havarikommisjonen fått indikasjoner på at det var noe feil med flyet.

– Hvis vi finner ferdskriveren vil vi få vite for sikkert om det var noe feil med flyet eller ikke, sier Jørgensen.

Tidligere har søkene etter vrakdeler blitt gjort på isbreen nedenfor fjelltoppen, men nå vil mannskapet bevege seg til toppen av Kebnekaise.

– I dag vil vi gå i gjennom sikkerheten. Det er et risikabelt arbeid fordi vrakdeler på toppen kan løsne og falle ned, sier Jørgensen.

Leiteforholdene er i følge Jørgensen vanskelig fordi det er fare for skred, bratt terreng og glatt på fjelltoppen.

Søker etter ferdskriveren

Hercules-flyet Frigg ankom mandag Nord-Sverige med mannskap som skal delta i søket etter ferdskriveren.