Her kokes mørke hemmeligheter

Den gamle nedlagte flyplassen på Værøy har fått nytt liv. Med smak av mørke hemmeligheter, uten et eneste fly.

Jeanette Johansen

STORTRIVES: Jeanette Johansen sier hun stortrives med sin nye sjokoladefabrikk.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

– Alle som kommer inn her sier : Å gud kor godt det lukta. Dette har vært min drøm i veldig mange år, sier Jeanette Johansen til NRK Nordland i det vi tar steget inn i sjokoladefabrikken hennes, i den gamle nedlagte flyplasssbygningen på Værøy.

Kvalitet og masse smak

- Dette er mitt konsept og mine oppskrifter. Ingen påvirkninger utenfra. Jeg satser på kvalitet og veldig masse smak, sier Jeanette Johansen. Da hun var 15 startet hun kiosk hjemme på Senja der hun kommer fra.

– Siden da har jeg spist sjokolade hver dag. Men jeg har alltid savnet litt mer smak på sjokoladen, og så synes jeg den norske sjokoladen generelt sett er for søt. Jeg ville det annerledes, fra Kamerun og Kreta importerer jeg gourmetkrydder som jeg bruker som ingredienser.

Små kunstverk

– Og så anvender jeg urter, for urter skal det være i god sjokolade, sier hun i det hun heller kokende varm sjokolade i to former av hjerter, som skal bli til to små kunstverk.

Værøy Lufthavn

STENGT FOR ALLTID: Værøy Lufthavn ble lagt ned etter en tragisk flyulykke for snart 20 år siden.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

Snart 20 år er gått siden Værøy Lufthavn ble stengt for godt etter en flyulykke der fem mennesker omkom. Det var ekstreme værforhold som forårsaket den tragiske ulykken. Flyplassen skulle aldri vært bygget her. Sammen med familien har Jeanette bosatt seg i tårnet i den gamle stasjonsbygningen, og hun har fått oppleve at dette er et værhardt område mer enn en gang.

I pakt med naturen

– I fjor på denne tida våknet vi ei natt med at hele tårnet ble blåst inn av stormen, sier hun og smiler. På vårt spørsmål om hun ikke er redd svarer hun: Nei, er du gal, dette er kjempefascinerende. Her opplever jeg at man virkelig lever. I pakt med naturen, der dyrene kan gå fritt.

Lofoten Sjokolade

MAT TIL DYRENE: Utenfor sjokoladefabrikken har Jeanette Johansen et 70-talls dyr av ulike slag.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

Den gamle nedlagte flyplassen på Værøy har fått nytt liv. Med smak av mørke hemmeligheter, uten et eneste fly.Til familien tilhører et 70-talls dyr som kaniner, katter, en hund, høns av forskjellige raser, indiske løpeender og andre ender av ulike slag som Jeanette har gående fritt utenfor sjokoladefabrikken sin.

Et værhardt paradis

– For meg er dette et paradis, et værhardt paradis der jeg har fått lov til realisere drømmen min, med storhavet foran og fjellet rett bak. det er et privilegien å få bo slik, sier hun.

Lofoten Sjokolade

SMÅ KUNSTVERK: To sjokoladehjerter blir til på sjokoladefabrikken til Jeanette Johansen på Værøy.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

Sterke inntrykk fra en mektig natur er med på å prege Jeanette Johansen sin måte å lage sjokolade på. Og sjokoladen i alle sine fasonger og smaker den selger hun fortrinnsvis via internett etter som hun har opprettet egen nettside. Men også via flere utsalgssteder. Og prisen?

– Den koster ikke mer enn man må betale for belgisk sjokolade, bedyrer hun.