Hopp til innhold

Her er sporene fra nazistenes okkupasjon

Ingen fylker i Norge har så mange synlige spor etter krigen som Nordland. Her kan du se alle festningsverk som står igjen fra krigen.

Krigens spor i Nordland

Totalt ble det bygd nesten 70 kystfort, flere flyplasser og milevis med vei og jernbane i Nordland.

Foto: Thomas Lillevoll/ Kart: NRK

– Bekymrede tyskere er grunnen til at det finnes så mange krigsminner i Nordland, sier historieprofessor Steinar Aas ved universitetet i Nordland til NRK.

De tyske okkupantene startet en storstilt utbygging av fylket under krigen, men det meste av det de bygde har vi ikke hatt særlig bruk for etter krigen.

krig-nordland2

– Nordland skulle være en festning

Under andre verdenskrig startet de tyske okkupantene en storstilt utbygging i Nordland.

– Hitler hadde en slags paranoia. Da de først hadde okkupert Norge, så han på det som et skjebneområde. Dermed måtte det sikres, sier professor Steinar Aas.

Historieprofessor Steinar Aas ved universitetet i Nordland

Historieprofessor Steinar Aas ved universitetet i Nordland

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Totalt ble det bygd nesten 70 kystfort, flere flyplasser og milevis med vei og jernbane. Årsaken var at tyskerne var livredde for en alliert invasjon i Nordland.

– En eventuell invasjon av Nordland kunne delt Norge i to, og dermed ville de bli avskjæret. Tyskerne var bekymret og forserte utbygging av jernbane og veier.

– Håpløst å bli kvitt

Fortsatt står store deler av de tyske forsvarsverkene igjen, 70 år etter.

– Det er rett og slett håpløst å bli kvitt dem. Herdeprosessene på bygningene gjorde at de var sterkere etter flere år enn da de ble bygd. Det var ikke enkelt å få dem bort, og man ville ikke bruke penger på det heller.

Mange tror at tyskerne har vært med å bygge Nordland opp slik det er i dag, men det er feil, mener Aas.

– Prioriteringen på en del av materialet var temmelig håpløs. De brukte penger på betong og armeringsjern – materiale som skulle brukes til militæranlegg og ikke til sivile anlegg. Noen av de tyske anleggene ble brukt til produksjonsformål, men festningsanleggene har hatt lite samfunnsnytte.

I tre skjebnesvangre måneder i 1940 gjorde nordmenn og allierte motstand mot den tyske invasjonsmakten. Klikk deg gjennom invasjonen av Norge her.

Laster innhold, vennligst vent..