NRK Meny
Normal

Henrettet for landsvik

Tirsdag 29. mai var det 60 år siden torturisten Johnny Larsen fra Svolvær måtte bøte med livet for de grusomhetene han utførte i løpet av andre verdenskrig. Les hans historie her.

Knut Varberg

P1 29. mai kl. 16.33: Hør Knut Valberg fortelle om kameraten som ble forhatt nazist og torturist - og senere henrettet for sine grusomheter.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Etter krigen var det bare en mann fra Nord-Norge som ble henrettet for landssvik. Det var nazisten og torturisten Johnny Larsen.

-En trist historie, sier Knut Varberg, seksti år etter kameraten hans ble henrettet på Bremnes Fort ved Bodø.

Se TV-reportasjen om landsvikeren her. Spol til 06.33

 

 

Johnny Larsen

Johnny Larsen ble henrettet i 1947 for landsvik og tortur.

Foto: NRK

Begeistret for Hitler

Johnny Larsen, som var 17 år da krigen brøt ut, var allerede da medlem av Quislings naziparti Nasjonal Samling (NS).

-Han var begeistret for Hitler lenge før krigen, ifølge klassekameraten Knut Torbjørn Jensen, men som også kan fortelle at Johnny Larsen og han selv – straks etter krigsutbruddet i Norge, prøvde å melde seg til tjeneste for å kjempe mot tyskerne.

Men Larsen vervet seg til tjeneste for den tyske okkupasjonsmakten, som tolk i Bodø. Men han skulle snart utvikle seg til en torturist; hensynsløs over all vett og forstand.

Dømt til døden

Grusomhetene ble avdekket en for en under rettssaken i desember 1946, av nordlendinger som hadde blitt utsatt for den forhatte og fryktede Svolvær-mannens metoder.

Johnny Larsen ble i lagmannsretten i Bodø dømt til livsvarig fengsel. Men sakens aktor ville ha dødsstraff, og anket straffeutmålingen til Høyesterett, som i april 1947 dømte Johnny Larsen til døden.

Skutt om natten

Få uker senere, klokken ett om natta – i midnattsol, etter to års soning i fengsel, ble han bundet til en påle foran eksekusjonspelotongen på Bremnes Fort.

Han blir velsignet av fengselspresten.

Så faller skuddene....med det blir Larsen den siste nordlendingen som henrettes i Norge.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.