NRK Meny
Normal

Gullsmedtyv må sone dommen i Litauen

I reneste B-gjengen-stil tok tyvene seg inn gjennom taket på City Nord i Bodø og raidet smykker og klokker for et millionbeløp. Nå er mannen som i april ble dømt for tyveriet uttransportert til Litauen.

Store verdier ble stjålet i et tyveri fra gullsmedforretningen Presis Ur og Gull på City Nord i 2009

Store verdier ble stjålet i et tyveri fra gullsmedforretningen Presis Ur og Gull på City Nord i 2009. I april i år fikk en 26 år gammel mann fra Litauen fått en tilståelsesdom på to år for innbruddet.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Der må 26-åringen sone ferdig dommen på nesten 2 år som han fikk i Hålogaland lagmannsrett i april. Mannen har sittet i norsk fengsel siden han fikk dommen, men må nå sone resten av dommen i litauisk fengsel.

Motsatte seg overføring

Årsaken til at det har tatt tid å få overført mannen tilbake til sitt hjemland er ifølge politiet at han motsatt seg overføring, og at saken derfor har måtte gå gjennom alle klageinstanser.

– Til sist er det Justisdepartementet som har vedtatt at mannen skal overføres til soning i sitt hjemland, sier Harald Jakobsen, leder av utlendingsseksjonen i Salten politidistrikt.

Ifølge Harald Jacobsen var ikke 26-åringen veldig fornøyd med å bli sendt hjem.

– Han ga klart til kjenne at han ikke ønsket å bli sendt hjem for videre soning.

Stor rømningsfare

Raidet gullsmed på City Nord i 2008, Llitauer dømt

SAGDE HULL I TAKET: – En rystende opplevelse. De har brutt seg inn i reneste b-gjengen-stil, sa innehaver Kari Ann Aasland ved Presis Ur og Gull på City Nord til NRK etter raidet.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Politiet stilte mannsterkt opp med tre politifolk da litaueren skulle transporteres ut av Norge. Årsaken er den store rømningsfaren rundt uttransporteringen av tunge kriminelle.

– Jeg hadde flere samtaler med mannen på forhånd, slik at han visste hva som gjaldt dersom han brukte makt eller forsøkte å rømme, sier Jacobsen.

Mannen er også varig utvist fra Norge. Dersom han kommer tilbake bærer det rett i fengsel.

– Dersom han blir tatt på nytt vil han bli anmeldt for brudd på innreiseforbudet og rettspraksis for øyeblikket er en fengselsstraff på om lag ti måneder ubetinget fengsel. Dette er mannen gjort kjent med.

– En rystende opplevelse

Det var natt til 11. mars 2009 at flere tyver tok seg inn gjennom taket på kjøpesenteret City Nord i Bodø. Tyvene kom seg inn gjennom taket på City Nord, og uten å utløse noen alarmer fikk gjengen med seg smykker, diamanter og klokker for et millionbeløp.

– En rystende opplevelse. De har brutt seg inn i reneste b-gjengen-stil, sa innehaver Kari Ann Aasland ved Presis Ur og Gull på City Nord til NRK etter raidet.

(artikkelen fortsetter under)


Gullsmedtyv må sone dommen i Litauen
I reneste B-gjengen-stil tok tyvene seg inn gjennom taket på City Nord i Bodø og raidet smykker og klokker for et millionbeløp. Nå er mannen som i april ble dømt for tyveriet uttransportert til Litauen.

HULL I TAKET: Tyvene kom seg inn ved å sage et hull i taket på kjøpesenteret.

La alle kort på bordet

Under rettssaken i Salten tingrett i mars i år valgte mannen fra Litauen å legge alle kortene på bordet.

Dermed fikk 26-åringen en tilståelsesdom på to år, i tråd med det aktor ba om. I tillegg til fengselsstraffen ble mannen dømt til å betale drøyt 400.000 kroner i erstatning til Gjensidige forsikring, samt erstatning på 10.000 kroner til gullsmedforretningen.

Ifølge dommen vurderte retten litauerens rolle i innbruddet som sentral. Mannen både deltok på taket og inne i butikken under tyveriet. Han eide også bilen som ble brukt, og senere etterlyst.

Pågrepet etter butikktyveri

– Det var bare tilfeldigheter at jeg ble med. Jeg hadde gjeld etter en trafikkulykke i Litauen, og denne jobben skulle være betaling, forklarte 27-åringen i retten, ifølge Avisa Nordland.

Mannen ble i januar pågrepet i Larvik ved en tilfeldighet etter å ha nasket to flasker drinkmiks fra en Rema 1000-butikk.