Hopp til innhold

Gravide velger private helsetilbud

Gravide kjøper ekstra helsetjenester under svangerskapet. For dårlig oppfølgning fra det offentlige er årsaken.

Gravid

VELGER PRIVAT: Mange gravide kjøper ekstra helsetjenester under svangerskapet fordi de mener de offentlige tilbudet er for dårlig.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Mange gravide kvinner betaler tusenvis av kroner av egen lomme for helsetjenester under svangerskapet.

Private jordmødre merker enorm pågang, fordi kommunen ikke kan gi de gravide det tilbudet de krever, forteller leder for jordmødrene i Bodø, Gerd Furfjord.

- Det er nok mange som kunne ønsket seg flere besøk hos jordmor. Vi tenker jo at vi har et godt jordmor-tilbud når det gjelder kvalitet, men vi er for dårlige på kvantitet, sier Furfjord.

- Det er naturlig at private tilbud dukker opp, men det er negativt hvis disse tilbudene kommer som følge av at kommunen gir for dårlige tjenester. Det er mer betenkelig, sier Furfjord.

Mange spørsmål

Førstegangsgravide Janne Olsen og samboer Ørjan Urud får møte sin ufødte sønn via ultralyd hos den private jordmorklinikken På Vei i Bodø. Her har de gått til jevnlige kontroller og samtaler gjennom svangerskapet.

- Jeg har tusen spørsmål, og hadde det vært opp til meg hadde jeg vært på ultralyd hver måned, sier Janne Olsen.

Det kommunale tilbudet til gravide, har gjennomgått store kutt. Gjennom det offentlige har Janne Olsen fått tilbud om kun to møter med jordmor og en ultralydundersøkelse før hun skal føde. Det er altfor lite, mener hun.

- Førstegangsfødende lurer jo på mye, og jeg blir fort bekymret, sier Janne Olsen.

De gravide får også konsultasjoner hos lege under svangerskapet. Men det kan ikke sammenlignes med et besøk hos jordmor, mener Janne.

- Når man er til legen så er det inn og ut, de lytter på og tar de målene de skal ta. Jeg føler at de har liten tid.

- Her er det mer menneskelig, sier Ørjan Urud.

Privat tilbud

At de gravide krever tettere og mer personlig oppfølging enn kommunen kan gi, har åpnet opp for private. Jordmødrene Janne Enoksen og kollega Monica Torbergsen startet senteret På Vei i mars i år, og har allerede hatt flere enn 60 gravide som jevnlig benytter seg av deres tilbud.

- Kommunene er jo også under et økonomisk press. De gjør det de er pliktig til å gjøre, men samtidig som kvinnene krever mer informasjon. Vi skal ikke ta over for kommunen, men gi noe ekstra, sier Janne Enoksen.

For dagens time med prat og ultralyd må Janne og Ørjan bla opp 900 kroner fra egen lomme.

Frem til fødselen vil de ha betalt flere tusen kroner i svangerskapsomsorg hos private. Men det er vel anvendte penger mener de.

- Dette er den første babyen vår, derfor vil jeg gjerne se hva som skjer. Det som er det viktigste er at alt er bra. Hva det koster spiller ingen rolle, sier Ørjan.

Prisen ikke et tema

Det samme gjelder de andre gravide som har vært til kontroll. Prisen er aldri et tema, forteller jordmødrene.

- Vi hører ikke snakk om pris. Folk er opptatt av velvære og trygghet og det betaler folk for, sier Enoksen.