NRK Meny
Normal

– Det blir bare verre utover dagen

– Brettspill og tålmodighet er et godt tips for påska i nord, sier meteorologen, som har sendt ut OBS-varsel om full storm.

Kråkberget i Bø

Onsdag ventes det sørvestlig kortvarig full storm, og Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms. På Kråkberget i Bø i Vesterålen i Nordland var det tirsdag stille før stormen.

Foto: Jan-Helge Andersen

Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, Ine-Therese Pedersen, har ingen trøst for dem som venter på sol og skispor med god glid.

– Det er nok Østlandet og etter hvert hele Sør-Norge som får høytrykk og dessverre det fineste påskeværet, mens vi her i nord sliter med et kraftig lavtrykk som ligger nord for Jan Mayen. Stikkordet for påska er vel regn.

Men også mye vind etter hvert. Onsdag ettermiddag ventes det sørvestlig kortvarig full storm i Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms.

Derfor har Meteorologisk institutt sendt ut OBS-varsel for de områdene.

– Det har allerede begynt å blåse, og den ligger nå på sørlig stiv kuling. Det er litt snø lengst nord, men det vil gå over til regn over alt i fylket. Vi venter sørvestlig stiv kuling, opp i sterk kuling på kysten, forklarer Pedersen, og legger til:

– I dag vil det egentlig bare bli verre utover dagen.

Ligger i banen for lavtrykk

Og selv om temperaturene vil holde seg på rundt null grader og oppover, er det best å holde seg til inneaktiviteter fremover, anbefaler meteorologen.

– De fleste har vel sikkert hamstret inn en god del mat og tilbehør til påska. Ellers er brettspill et godt tips, sier Pedersen.

Det er heller ikke noe særlig bedring i vente, skal vi tro Vervarslinga for Nord-Norge.

– Akkurat nå ligger vi i banen for lavtrykk, så det er sørvest kuling og regn som går igjen.

Skjærtorsdag blir imidlertid noe bedre enn dagen i dag.

– Da minker det i alle fall litt, og for Lofoten og Vesterålen blir det bare liten kuling. For hele Nordland dreier vinden litt mer nordlig, og da blir det nok litt kaldere utover ettermiddagen og kvelden, kanskje over til sluddbyger.

– Så det er heller ikke så mye bedring der, men det blir i alle fall mindre vind.

– Vær tålmodig

Reinsdyr Misvær

Et reinsdyr hadde tatt turen ned fra fjellet til innmarka i Misvær i Nordland etter en kjølig natt med et par centimeter snø.

Foto: Lars Olav Handeland

Det går med andre ord mot en koselig innestart på påsken. Og den som venter på noe godt, kan etter hvert glede seg til litt bedre påskevær, skal vi tro de som har oversikt over været.

– Det kan være at fredagen gir håp for litt mer solgløtt og roligere vindforhold, sier Pedersen, men:

– På lørdag kommer det nok et lavtrykk. Så da blir det sørvest kuling og regn igjen.

  • Her kan du sjekke trafikken i fylket!

Ifølge Ine-Therese Pedersen kan været ta seg opp mot slutten av påska.

– Søndag og mandag er det håp. Vær tålmodig og hold ut, lyder oppfordringen.

Betydelig snøskredfare

Onsdag er det samtidig betydelig snøskredfare flere steder både i Nordland og i Troms.

Blant annet i Lofoten, Vesterålen og Narvik, melder varslingstjenesten varsom.no.

Og har du tenkt deg i fjellet, har vakthavende meteorolog Ine-Therese Pedersen ved Vervarslinga for Nord-Norge følgende anbefaling.

– Der er det også veldig mye vind. Du må nok over 800–1000 meter for å finne snø.