Hopp til innhold

Gosia (33) vil få polske ut på tur: – Natur og friluftsliv hjalp meg å finne min egen plass i Norge

Først da hun kom seg ut i naturen fant Gosia Dvořáková sin plass og identitet i Norge. Nå skal hun få flere med polsk bakgrunn i Norge ut på tur.

Gosia Dvořáková 
Målet er å få flere med polsk bakgrunn ut på tur og gjøre folk bedre rusta for friluftslivet. Kursene er digitale, gratis og alltid tilgjengelig uansett hvor man bor.

Gosia Dvořáková og ektemannen Zdeno Dvořák blogger om friluftsliv i Norge, og har mange følgere. Nå vil hun ha flere polske ut på tur i sitt nye hjemland.

Foto: Privat

Det er ni år siden polske Gosia Dvořáková kom til Norge.

Møtet med en helt ny kultur var ikke bare enkel.

Men Gosia fant sin måte å knekke koden på. Hun kom seg ut i naturen, og ble friluftsentusiast.

– Natur og friluftsliv hjalp meg til å finne min egen plass og identitet, sier hun.

I fjor fikk hun og ektemannen Zdeno en ide.

For ute i marka eller på fjellet hadde de oppdaget noe. Selv om polske er den største minoritetsgruppen, med nærmere 200.000 personer, i Norge, er det ikke veldig mange av dem ute på tur.

Det ville Gosia gjøre noe med.

I fjor laget paret en film om det å ta barn med seg ut i naturen.

Gosia Dvořáková

– Målet med kursene er å få flere med polsk bakgrunn ut på tur og gjøre folk bedre rustet for friluftslivet, sier Gosia Dvořáková. Steigtinden i Bodø i bakgrunnen.

Foto: Privat

Gosia forteller om en overveldende respons fra polske over hele landet at de bestemte seg for å ta prosjektet videre.

Hun tar kontakt med Den Norske Turistforening (DNT) og det lokale Bodø og omegn turistforening (BOT) for å høre om de er interessert i et samarbeid.

– Det var ja med en gang, forteller hun.

Kurspakke for ferskinger

Dermed gikk hun i gang med å lage en guide på polsk, med tips og triks som skal hjelpe polske å planlegge og gjennomføre turer i nærmiljøet.

I samarbeid med DNT og BOT lanserte hun denne uka et gratis, digitalt ferskingsskurs i friluftsliv for folk fra Polen.

Her går hun grundig til verks.

– Det er sju ulike moduler som handler om alt fra allemannsretten, lov om friluftsliv og andre praktiske ting som har med turplanlegging å gjøre. Som klær, turutstyr, mat og det å sove ute i naturen.

En ting er hun spesielt opptatt av.

Gosia Dvořáková og datteren Vivian

Gosia Dvořáková og datteren Vivian (snart 2) nyter naturen rundt Bodø.

Foto: Privat

– Et bærekraftig friluftsliv. Det handler ikke bare om å ta vare på miljøet for kommende generasjoner. Men også man ikke må investere i dyrt utstyr. Å kjøpe brukt utstyr og låne det vi ikke må eie selv, er bærekraftige alternativer til å kjøpe alt nytt, sier hun.

– Ikke like vant til høye fjell

Gosia Dvořáková forteller at folk med polsk bakgrunn ikke er like vant til høye fjell og barske værforhold, som nordmenn.

– I Polen er det ikke den samme tradisjonen med friluftsliv som i Norge. Derfor er det mye å sette seg inn i.

I løpet av kursene som publiseres på DNTs hjemmeside mandag får kursdeltakerne blant annet lære å bruke kart og kompass, slik at de er forberedt på ulike scenario.

lansering av "ferskingkurs i friluftsliv" for polakker i Bodø på Fram Kino.

Fram kino i Bodø var full da kursene ble lansert. – Folk var veldig nysgjerrig, stilte spørsmål om vi skal ha en slags turne over hele Norge, med både filmvisning og presentasjon av kurset, forteller Gosia Dvořáková.

Foto: Privat

– Det er viktig å føle seg trygg, slik at man står rustet for å unngå alvorlige hendelser.

Hun håper så mange polske som mulig i Norge skal bruke kursene.

– Nasjonalt potensial

DNT skryter av initiativet til Gosia Dvořáková, som de mener har nasjonalt potensial.

– Dette er første gang vi tilbyr kurs på polsk, og vi er veldig glade for initiativet til Gosia og Bodø og omegns Turistforening. Det å gjøre friluftslivet kjent blant nye grupper er en viktig del av å bringe friluftslivstradisjoner videre, sier rådgiver Tina Skare.

Gosia Dvořáková med kart og kompass

Å kunne bruke kart og kompass er viktig, mener Gosia Dvořáková, som også er ambassadør for Norsk Friluftsliv.

Foto: Privat

Hun sier at DNT vil jobbe videre med å kunne tilby flere friluftskurs på andre språk framover.

Bodø og omegn turistforening har fått støtte fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet til å utarbeide kurs på polsk. Foreningen ser fram til fortsettelsen.

– Vi er veldig glade for å ha en slik ressurs lokalt. Samtidig vil kurset komme folk fra hele landet til gode. Nå skal vi jobbe videre med å få flere ut på tur, sier daglig elder Berit Irgens i BOT.

Integrering er målet

Selv håper Dvořáková at kursene bare er begynnelsen. Friluftsentusiasten med egen blogg er allerede i gang med neste steg.

– Allerede neste uke er planen å arrangere en tur til Keiservarden i Bodø i samarbeid med BOT i Bodø. Her vil vi gi nordmenn og polske anledning til å møtes i naturen. Neste tur blir middag på bål i Maskinisten, spesielt for barnefamilier.

Zdeno Dvořák og datteren Vivian , nesten to

Zdeno Dvořák (33) og datteren Vivian på tur i Bodø.

Foto: Privat

Neste uke skal hun også delta på TV Polonia i Polen og fortelle om det hun har gjort.

– Dette er en TV-kanal som polske som bor over hele verden har tilgang til.

Og målet har hun også i sikte.

– Hvis kursene kan bidra til at folk med polsk bakgrunn blir trygge i naturen, vil de også komme seg mer ut. Friluftsliv gir økt livskvalitet og bedre folkehelse. Samtidig blir man bedre kjent i nærmiljøet, kjent med nordmenn og til syvende og sist bedre integrert, sier Gosia Dvořáková.

Gosia Dvorakova

Gosia Dvořáková under presentasjonen av kursene på Fram kino i Bodø denne uka. Her viser hun filmen Friluftsliv med barn, som hun og ektemannen har laget.

Foto: Privat