Gjør deg klar til meteorsverm i natt

I natt kan det komme opp til 20 stjerneskudd i timen.

Leonidene og nordlys på Andøya

STJERNESKUDD OG NORDLYS: Kenneth Pettersen fra Andøya fanget meteorsvermen Leonidene gjennom kameralinsa for noen år siden.

Foto: Kenneth Pettersen

– Leonidene kan ses over hele landet bare det er klarvær, sier astronom Jan-Erik Ovaldsen til NRK.

Hvert år rundt 17. november kommer jorden inn i halen av kometen Temple-Tuttle. Deler av støvet etter kometen, som passerer hver 33. år og sist i 1998, kommer inn jordas atmosfære og brenner opp.

Nordlys på nattehimmelen ved Roksøy i Vesterålen, 16. november

Nordlys på nattehimmelen ved Roksøy i Vesterålen, 16. november.

Foto: Benny Høynes

Fenomenet kalles for Leonidene, og er du riktig heldig kan du se mellom 15 -20 stjerneskudd i timen. Stjerneskuddene skyldes små kosmiske partikler som kommer inn i jordatmosfæren i opptil 250 000 km/t.

Det er på østhimmelen det skjer seint i kveld og fram til morgengry tirsdag, ifølge nettsiden himmelkalenderen.com som er drevet av astronom Jan-Erik Ovaldsen.

Det er som regel flere meteorer å se i timene før morgengry enn om kvelden.

Best i nord

Det er nordlendingene som har de beste forholdene for å se meteorsvermen.

– Jo lenger nord man befinner seg, desto tidligere kommer Løven over horisonten. Forholdene er således ørlite bedre for nordlendingene, sier Ovaldsen.

Værutsiktene for Nord-Norge er kanskje ikke optimale, men mange bør kunne få muligheten til å få med seg et stjerneskudd eller to.

– I Nord-Norge er de beste forholdene sør i landsdelen. På Helgeland og i Salten blir det tilnærmet stjerneklart. Fra Vestfjorden og nordover ligger det an til overskyet vær i natt, sier vakthavende meteorolog Matilda Hallerstig ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Meteorene kan sees like godt fra Sør-Norge – de stedene det er klarvær, vel og merke, ifølge astronom Jan-Erik Ovaldsen.

  • Blir det stjerneklart hos deg? Sjekk yr.no.

15 meteorer i timen

Leonidemeteorer fotografert fra Italia i 1998

Leonidemeteorer fotografert fra Italia i 1998.

Foto: Lorenzo Lovato

– I natt står månen opp om lag tre timer etter midnatt, og siden bare en liten skalk er opplyst, vil den ikke forstyrre himmelobservasjonene i særlig grad. Aktiviteten kan på det meste komme opp i rundt 15 meteorer i timen, skriver han.

Også i desember skjer det spennende ting på himmelen. 14. og 15. desember blir det fine forhold for å se Geminidene, som er en de flotteste og mest pålitelige av alle årvisse svermer.

– Ta en titt begge nettene, lyder oppfordringen på Himmelkalenderen.

Og er du lite grann overtroisk må du huske å ønske deg noe når du ser stjerneskuddene.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.