Hopp til innhold

Motiveres til å fullføre skolen

Med aktivitet vil Valnesfjord Helsesportsenter få ned fraværet i videregående. – En deilig pause fra hverdagen, sier Bjørn Henrik Jordal.

Slik skal de motiveres

Ungdommene på Valnesfjord helsesportsenter bruker fysisk aktivitetet for å motivere seg til å gjennomføre skolegangen.

Bjørn Henrik Jordal

Bjørn Henrik Jordal har den alvorlige sykdommen Cystisk Fibrose.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
Caroline Stensø

Prosjektleder, Caroline Stensø, ved Valnesfjord helsesportsenter.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Det er siste dag før hjemreise. To uker i Valnesfjord er over for åtte ungdommer med forskjellige fysiske funksjonshemninger.

Dagen starter med styrketrening, og fortsetter videre i bassenget. Hver av ungdommene har sine egne mål om hvor langt de skal svømme. Praten sitter løst, og det virker som om de kommer godt overens. De kommer alle fra forskjellige steder av landet.

– Da vi markedsførte prosjektet siktet vi oss inn på de fire nordligste fylkene, men selvfølgelig kan alle fra hele landet søke, forteller prosjektleder Caroline Stensø ved Valnesfjord helsesportsenter.

For ikke alle kommer fra nord. Bjørn Henrik Jordal er fra Sunndalsøra på Nordmøre.

– Jeg har vært her på senteret før, så når jeg fikk høre om dette søkte jeg om å få være med, sier Jordal.

Ser at det virker

Valnesfjord helsesportsenter ønsker å redusere frafallet i den videregående skole. Derfor kjører de et helt eget opplegg for ungdommer med funksjonshemninger. Prosjektet har fått navnet «Aktivitet mot frafall».

Caroline Stensø er leder for prosjektet som følger ungdommene i to år. Foreløpig er det en suksess.

– Vi ser at det virker. Ungdommene er motiverte og hverdagen ser ut til å funke bra for dem, sier Stensø.

Statistikken skal ha det til at unge med funksjonshemninger sliter med å komme seg inn på arbeidsmarkedet etter endt skolegang. Stensø mener det også er klare sammenhenger mellom utdanning og helse.

– Man får overskudd av fysisk aktivitet, og ved å lære ungdommene hvordan de kan tilpasse treningen vil de få mestringsfølelse. Dette er viktige faktorer når det gjelder motivasjon både til skole og hverdag, sier hun.

Fravær

Bjørn Henrik Jordal er 17 år og har Cystisk Fibrose, en medfødt sykdom som rammer lunger og mage- og tarmsystemet. Han bruker to timer om dagen til å ta medisiner, men lar seg ikke begrense ytterligere av sykdommen.

– Bare jeg får tatt medisinene mine går det bra. Når jeg har trent godt får jeg så mye overskudd og det er deilig, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Bjørn Henrik Jordal

Bjørn Henrik viser fram inhalasjonsapparatet som han bruker til å inhalere medisin. Det bruker han daglig to timer hver dag på.

Foto: Eirik Haukanes / NRK

Caroline Stensø sier at det er ikke umiddelbare resultater en skal se etter. Ofte merkes det ikke før etter at det har gått en stund.

– Det er derfor det er viktig for oss å følge dem opp. Vi holder kontakten mens de er hjemme, og så har vi samlinger en gang i halvåret i to år. Slik får vi virkelig sett fremskrittene de gjør, sier hun.

Gjøgler

Nordmøringen Bjørn Henrik er som tenåringer flest. Interessert i film, sport og underholdning. Han stiller seg gjerne opp og sjonglerer for de andre på Valnesfjord helsesportsenter, men når han blir voksen vurderer han å bli journalist.

– På testen vi tok hos karriererådgiveren fikk jeg at jeg burde bli journalist. Det kunne jeg virkelig tenke meg å bli, sier 17-åringen mens han underholder de andre med sjonglering på bueskytebanen.

– Sjonglering får være en hobby, legger han til.