NRK Meny
Normal

Frykter Paul Watson skal skape kaos for norske hvalfangere

Den militante miljøorganisasjonen Sea Shepherd kan ha planer om å komme til Norge. Det får politiker Rune Ellingsen på Røst til å reagere. – Paranoid vrangforestilling, svarer Watson.

Paul Watson

Paul Watson avhøres av tollere og politi om bord i miljøvern-skuta 'Ocean Warrior' utenfor Færøyene i begynnelsen av 2000-tallet.

Foto: Navntoft, Keld / SCANPIX

Både Nord24 og TV2 har tidligere gjengitt uttalelser som kan tyde på at organisasjonen har planer om å ta turen til norske farvann.

Rune Ellingsen - førstekandidat Sentrumslista Ny Tid, Røst

Rune Ellingsen – førstekandidat på Sentrumslista Ny Tid, Røst.

Det får Rune Ellingsen til å se rødt. Ellingsen er 1.-kandidat på Sentrumslista Ny Tid på Røst, og har skrevet et brev til den kanadiske ambassaden i Oslo som NRK har fått tilgang til.

Under tittelen «Canada og Norge – på randen av krig?» skriver Ellingsen blant annet at han er bekymret for at «øko-terroristen» Paul Watson skal skape kaos for den norske hvalfangstflåten.

– På Røst har vi i dag tre fartøy som deltar i lovlig jakt. Med en befolkning på 500 mennesker, er mange av oss avhengig av den inntekten som den årlige hvalfangsten innbringer, og vi er derfor dypt bekymret for Mr. Watsons planer om å bringe sin nådeløse bande med pirater til dørstokken vår, skriver Ellingsen i brevet.

Næring i vekst

Røst i Lofoten

Røst i Lofoten.

Foto: (cc) Kent Wang / www.flickr.com/photos/kentwang

Han beskriver hvalfangst som en næring i vekst på Røst, og at de blant annet har planer om å få etablert et eget mottak på øya. Han er derfor bekymret for de signalene som Sea Shepherd har gitt, og mener det er «et under» at ingen har blitt skadet under organisasjonens aksjoner tidligere.

– Hvorfor har du sendt brev til den kanadiske ambassaden?

Organisasjonen har tilhold i mange land, og selv om den drives fra USA, er Watson opprinnelig en kanadisk statsborger. Det er bakgrunnen for at jeg sendte brev dit.

Avviser kritikken

Paul Watson

Paul Watson avviser kritikken.

NRK har videresendt brevet til Sea Shepherd. Kaptein Paul Watson mener bekymringene er grunnløse.

Dette brevet er litt av en paranoid vrangforestilling, og har ikke spor av troverdighet i det hele tatt, skriver Watson i en mail til den kanadiske ambassaden, med kopi til NRK.

Han understreker at organisasjonen ikke har skadet en eneste person i løpet av sin 37 år lange historie, og avviser at de har planer om å besøke Norge – i alle fall denne sommeren.

Vi har tre skip som i sommer går fra Tyskland med kurs for Færøyene å forsvare grindhval og delfiner. Skipene vil ikke gå til Norge for å motarbeide norske hvalfangere.

Paul Watson / Sea Shepherd

Fornøyd

Ellingsen er fornøyd med svaret fra Watson.

– Watson er nok bekymret for å miste statsborgerskapet sitt, så her har vi funnet en vei til Paul Watson og Sea Shepherd som vi kommer til å bruke også i framtida.

– Frykter du han kan komme på et senere tidspunkt?

– Det er i alle fall all grunn til å være på vakt. Og som vi skriver i brevet til ambassadøren, kommer vi også til å holde Canada ansvarlig hvis han eller noen av hans medsammensvorne tar seg inn i Norge for å utøve terroraksjoner, sier Ellingsen.

Ellingsen har også fått svar fra den kanadiske ambassadøren. Ambassadøren skriver at de forventer at kanadiske statsborgere overholder norske lover og regler når de besøker Norge, og at eventuelle uenigheter mellom Norge og Canada vil bli løst på en vennlig og ansvarlig måte.

Laster kart, vennligst vent...