Hopp til innhold

Frykter mer boikott av norsk laks

Forsker frykter nye boikottaksjoner mot norsk fiskenæring – også andre land kan bruke samme metoder som Russland.

Sushi med laks

UTFORDRINGER: Eksporten av laks og sjømat til Russland har støtt på problemer.

Foto: colourbox.com

– Flere land enn Russland kan bruke veterinærforskrifter for å holde norsk sjømat ute av markedet, sier seniorforsker Arne Melchior i Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Torsdag ble det kjent at tre norske sjømatselskap stenges ute fra Russland etter funn av bakterien Listeria i fisken.

Strengere marked

– Russland hadde et ganske åpent handelsregime for noen år siden, men dette er blitt strengere, sier Melchior.

Han er en av Norges fremste forskere på handelshindringer. Melchior har sett en utvikling der nye veterinære forskrifter har vært brukt til å stanse et produkt, men også eksempler der det ikke er hold i beskyldningene.

– Vi har sett for eksempel i Kina at dette blir brukt som et handelspolitisk instrument. Når det gjelder Øst-Europa, så har Russland en tollunion med Hviterussland og Kasakhstan og der kan det fryktes at den stramme praksisen sprer seg, sier han.

Stor eksport til Russland

Trond Davidsen

Trond Davidsen i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Russland importerte i fjor sjømat fra Norge for om lag ti milliarder kroner. Handelshindringer betyr tap, men den norske sjømatnæringen har hatt en usikker markedsadgang i Russland helt siden 2005.

– Vi har lært å leve med endringene, men det er en usikkerhet rundt det russiske markedet. Fra 2005 og frem til i dag har antallet selskaper som selger til Russland økt til 31, sier direktør Trond Davidsen i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening.

Håper på medlemskap i WTO

For Arne Melchior i Nupi er det ett tiltak som kan bidra til at det blir mer forutsigbarhet i det russiske market.

– Russland er ennå ikke med i WTO. I det siste er det sagt at dette endelig kommer på plass, og det vil være bra, sier han.

Den russiske boikotten kommer etter striden om tråleren «Sapfir II», som nylig ble oppbrakt av den norske kystvakta i fiskevernsonen ved Svalbard. Det skriver nettavisa Barnetsobserver.

Russland antydet fiskeboikott

Norsk kystvakt arresterte den russiske tråleren i slutten av september i år, etter at mannskapet ble tatt på fersken i å dumpe fisk over bord i fiskevernsonen rundt Svalbard. Tråleren ble tauet til Tromsø og fikk en bot på 450.000 kroner.

Saken skapte store oppslag i russisk media, og det russiske utenriksdepartementet leverte en offisiell protest til Norges ambassadør i landet.

Video Russland vil ikke kjøpe laks

VIDEO: Russland vil ikke kjøpe laks