Fraktet hasj på grunn av spillegjeld

I dag startet rettsaken mot to menn som ble tatt med 20 kilo hasj i bagasjen da de gikk av hurtigruten i Svolvær i fjor vinter.

De to mennene er siktet for grov narkotikakriminalitet og risikerer flere år i fengsel.

Ifølge politiet skulle hasjen til Narvik, og hadde en verdi på to millioner kroner.

- Kameraten ante ingenting

Den ene av de to tiltalte påtok seg straffeansvaret i sin forklaring i Lofoten tingrett i dag , og sa at den andre tiltalte ikke visste at de skulle kjøpe narkotika i Oslo.

- Vi reiste sammen men han ante ingenting om at kofferten inneholdt tjue kilo hasj, forklarte han.

Mannen ønsker ikke å opplyse hvem han kjøpte stoffet av, fordi han frykter represalier.

Spillegjeld

28-åringen vil heller ikke forklare hvordan han har fått pengene som ble brukt til kjøpet av hasjen. Han forklarer at han har fått de nesten 800 000 kronene i et pengebelte som han hadde på seg på reisen.

Etter ankomst i Oslo fikk kureren en kontaktmann

- Jeg overleverte pengene i en konvolutt og fikk hasjen etter hvert.

På spørsmål fra retten om hvorfor han påtok seg kureroppdraget og hva han hadde igjen for det, svarte den tiltalte at han hadde en spillegjeld på 3-400 000 kroner til en person etter å ha spilt texas hold'em poker.

Denne gjelden skulle slettes om han påtok seg oppdraget med å frakte hasj for nærmere 2 millioner kroner til Lofoten.

Dette er også årsaken til at tiltalte ikke vil forklare hvem som er bakmennene.

- Jeg har ingen konkret uttalt trussel fra kreditorene - men spillereglene i dette er at jeg får et helvete i fengsel og fremdeles ha en stor gjeld når jeg kommer ut om jeg skulle tyste på noen, sa 28-åringen.

Til sist la tiltalte til at han ønsker å bli ferdig med saken nå. Han har ventet sju årtte måneder på rettssaken, og ønsker å sone et sted for å få rehabilitering, jeg ønsker å legge dette bak meg og få et liv sa han.

Sigurd J. Klomsæt

Advokat Sigurd Klomsæt forsvarer en av de to tiltalte. Han mener politiet har opptrådt aggressivt.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Turen var tilfeldig

30-åringen fra Vesterålen har forklart at turen sørover og nordover fra Oslo ikke var planlagt sammen med den andre tiltalte. 30-åringen vil heller ikke fortelle hvem han møtte i Oslo, og forklarer dette med at en av hans bekjente har kjendisstatus.

-Jeg ønsker ikke å involvere noen av mine venner. Når jeg ser hvor enkelt jeg kunne varetektsfengsles var jeg redd for at politiet kunne arrestere hvemsomhelst og gjøre hva de vil.

Forsvarer Sigurd Klomsæt ville ha fokus på politiets avhørsmetoder i hasjbeslagsaken.

- Politiet var veldig aggressive overfor meg og pågående forklarte hans klient.

Brøt sammen i retten

Klomsæt spurte videre om tiltalte hadde hørt rykter om at hans familie finansierte kjøpet av stoff i Oslo. Dette har kommet frem i et vitneavhør, men tiltalte mente at dette var ukjent for ham. Han forklarte videre at han har gitt fri tilgang til politiet for innsyn i telefonlogger og bankkontoer.

-Hadde du følelsen av at du hadde noe å frykte på denne turen?

-Nei, absolutt ikke sa 30-åringen som i løpet av sin forklaring brøt sammen i gråt da spørsmålene kom inn på hvordan forholdene hadde vært mens han satt isolert i varetekt.