Forgubbing i fiskerinæringa

Forgubbinga i fiskerinæringa fortsetter. Nye tall fra Fiskeridirektoratet viser at gjennomsnittsalderen på fiskere har økt betraktelig på 20 år, og antall fartøy går ned med flere prosent fra år til år.

Seismikk

FINT YRKE: Skipper Jan Fredriksen(53) fra Bø i Vesterålen stortrives som fisker.

Foto: Frode Myhra Skog

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skreifiske er i gang i Vesterålen og vi er på fiskebruket til Jan Arne Skog i Bø i Vesterålen.

– Det er dårlig vær men det er bra med fiske i dag også, sier Skog.

På fiskebruket treffer vi også skipper og fisker Jan Fredriksen - en mann som trives som fisker.

– Det er kjempeflott, sier Jan Fredriksen.

Fredriksen er 53 år, og er en typisk fisker hva alder angår. Gjennomsnittsalderen på en fisker som har fiske som hovedyrke er i dag vel 45 år, og det er 6 år eldre enn gjennomsnittsalderen for 20 år siden.

Vil ikke ha kjøp og salg av kvoter

Fiskerne blir stadig eldre og det blir færre og færre båter. Bare i fjor ble det 180 færre fartøy. Jan Fredriksen mener at ungdommer som velger fiske som yrke kan få ei god fremtid.

– Mann dere opp og finn dere et parti som vil avskaffe kjøp og salg av torskekvoter, og så begynner dere å fiske. Dere kommer til å få et herlig liv, sier Jan Fredriksen.

Bekymringen til mange folk langs kysten er at det blir kun de rike og store som vil kjøpe opp fiskekvoter. Og da vil kanskje sjarkfiskerne som jobber alene eller to og to forsvinne.

Seismikk

IMOT: Skipper Jan Fredriksen(53) er imot kjøp og salg av fiskekvoter.

Foto: Frode Myhra Skog

Uenighet mellom fiskerne

Jan Fredriksen i Bø er i mot kjøp og salg av kvoter, men det er ikke Nordland Fylkesfiskarlag.

Steinar Jonassen i Nordland Fylkes Fiskarlag mener de unge har større krav til både lønnsomhet og komfort, og nå oppfordrer han til mer strukturerering.

– Det som skal til er at man øker lønnsomheten i næringen. At man kan slå sammen kvoter fra to eller tre fartøy, og legge det kvantumet på et fartøy og fiske det på et fartøy, mot at de andre to tas ut av fiske. Ungdom i dag etterspør god lønn, fritid og de ønsker at man har fartøy som tilbyr god bekvemmelighet om bord, sier Steinar Jonassen i Nordland Fylkes Fiskarlag.

Lisbeth Berg-Hansen

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen

Foto: Jon Hauge / Scanpix

– Jeg er vel kjent med både Norges Fiskarlag og de øvrige fylkesfiskarlagenes syn på struktur. Men så skal det sies at det er ulike syn på det, sier fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen.

Generasjonsskifte

Fiskeriministeren sier hun tar det på alvor at gjennomsnittsalderen på fiskere øker. Men hun mener at tida ikke er moden for enda mer strukturering av næringa.

– Ulempen er da at du da selvfølgelig kan konsentrere fartøy og at det i verste fall kan bli enda vanskeligere å komme inn i næringa, fordi kvotene kan bli dyrere. Men det er viktig å jobbe med at næringa er attraktiv, for jeg tror nok at vi står foran et generasjonsskifte, sier Berg-Hansen.

SE VIDEO FRA ÅRETS SKREIFISKE I VESTERÅLEN:

Video Eventyrlig skreifiske