Hopp til innhold

– Ikke usannsynlig at vi snart opplever dette igjen

Representanter fra hele Europa er på plass i Bodø for å diskutere hvordan man best kan takle en ny askekrise. – Ikke usannsynlig at vi snart opplever nytt utbrudd.

Askesky - møte i Bodø

Da utbruddet på Eyjafjallajökull i april 2010 lammet lufttrafikken i Europa, ble arbeidet med å kunne takle en slik krise intensivert.

Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS

Da utbruddet på Eyjafjallajökull i april 2010 lammet lufttrafikken i Europa, ble arbeidet med å kunne takle en slik krise intensivert.

Denne uken er 43 representanter fra land som Italie, Finland, Russland, Island og Norge på plass i Bodø. Her skal de ulike luftfartsmyndighetene lære av hverandre.

Eigil Thordarson og Ira Smedby

ISLAND OG NORGE: Eigil Thordarson og Ira Smedby.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– Vi skal dele erfaringer. Hensikten er at vi skal bli enige om en felles måte å håndtere en slik askesituasjon på, sier flysikringsinspektør Ira Smedby i Luftfartstilsynet.

– Viktig med samarbeid

Under møtet, som startet onsdag, vil de evaluere to øvelser som har vært arrangert tidligere i år.

Norge arrangerer samlingen på vegne av FNs internasjonale organisasjon for sivil luftfart (ICAO). Smedby understreker viktigheten rundt et internasjonalt samarbeid mellom «askenasjoner».

– Et flyselskap beveger seg veldig fort på kort tid, og vi er derfor avhengig av å utarbeide en felles prosedyrer og regelverk ved en vulkans askesituasjon.

Hun kan likevel ikke garantere at møte vil forhindre at flytrafikken igjen blir lammet av nye utbrudd.

Askemøte i Bodø

På møtet i regi av Luftfartstilsynet skal landene dele erfaringer og inspirere hverandre.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– Det avhenger av størrelse på utbruddet og meteorologiske forhold, så det er vanskelig å garantere.

Hun understreker likevel at beredskap ved vulkanutbrudd er kraftig bedret siden det katastrofale utbruddet på Eyjafjallajökull i 2010 som rammet store deler av flytrafikken.

– Vi har intrigert et nytt regelverk, fått på plass et nytt regime og jobbet for en koordinering som skal bedre beredskapen for lignende situasjoner i fremtiden.

Forbereder seg på nytt utbrudd

Eigil Thordarson, prosjektleder i luftkontrollen på Island var en av dem som er tilstedet under møte i Bodø. Han er enig i at slike møter er viktig for å utveksle erfaring og bedre beredskapen ved vulkanutbrudd.

– Vi kan lære mye av andres erfaringer og kunnskap, mener Thordarson

Island har høy konsentrasjon av aktive vulkaner, og det er derfor viktig for landet å til stadighet være i beredskap.

Eigil Thordarson

INFORMERTE: Prosjektleder Eigil Thordarson hos den islandske luftfartskontrollen ledet an deler av møtet onsdag.

Foto: Håvard Karlsen / NRK

– Vi vet at Katla tidligere har hatt utbrudd, i snitt, hvert 50. år, og kan dermed ikke anse det som usannsynlig at vi snart opplever et nytt utbrudd.

Det var nettopp dette scenarioet som var utgangspunktet for en av øvelsene som ble evaluert på møte. Vulkanen Islands nest største, og ansees som den som er mest truende til utbrudd.

– Startfasen er den mest kritiske under et utbrudd. Derfor hadde vi fokus rundt hvordan man skal reagere i første fase under et framtidig utbrudd, under øvelsen.

Det var Norge, Irland og Storbritannia som sammen med Island deltok under øvelsen i mars.

Han understreker beredskap også var på plass i forkant av Eyjafjallajökulls utbrudd i for to år siden.

– Vi var godt forberedt da også, og hadde klare instrukser som ble fulgt til punkt og prikke. Likevel kan vi i dag se at vi kunne vært bedre forberedt, og det er derfor vi har slike møter, for å stadig forbedre beredskapen, avslutter Thordarson.

Video VULKAN-090510-WW_MXF_Innboks.MP4

Se bilder fra vulkanen på Island.