Hopp til innhold

Flertallet stemte nei til nasjonalpark i Lofoten

Mandag kveld ble det avgjort om innbyggerne ønsker Lofotodden nasjonalpark velkommen. 58 prosent stemte nei.

Lofotodden

Lofotodden kan bli Norges 45. nasjonalpark. Den kan også bli en av de siste nasjonalparkene som etableres i landet.

Foto: @kjelljoran / Instagram

I fjor høst gikk motstanderne av «Lofotodden nasjonalpark» dør til dør for å samle inn underskrifter til et krav om en folkeavstemning. Mandag var tida kommet for folkeavstemning i Moskenes kommune.

Folkeavstemningen er rådførende for kommunestyret som skal behandle saken i sommer.

– Skuffende deltakelse

Av 800 stemmeberettigede i kommunen, deltok 44 prosent. 41 prosent stemte for nasjonalpark, 58 prosent stemte mot. Én prosent stemte blankt.

– Jeg synes det er veldig skuffende at under halvparten stilte opp og ga sin stemme. Jeg er litt lei meg for det, sier ordfører i Moskenes, Lillian Rasmussen.

Hun stiller spørsmål ved om dette er et tydelig råd fra befolkningen, når bare 44 prosent stemmer.

– Vi får se hvordan vi gjør dette videre. Alle synes det er vanskelig når rådet er utydelig. Det er bekymringsfullt at folk ikke møter opp.

Kommunestyret bestemmer

Stemmeseddel Moskenes

Stemmeseddelen var enkel og grei.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Lofotodden kan bli Norges 45. nasjonalpark. Den kan også bli en av de siste nasjonalparkene som etableres i landet.

Resultatet av folkeavstemningen skal legges frem for kommunestyret i juni. Avstemmingen er bare rådgivende og kommunestyret vil bestemme om søknad skal sendes for å opprette Lofotodden nasjonalpark eller ikke. Og det er i statsråd den endelige avgjørelsen tas.

Etter flere år med konflikt er det tid for folkeavstemning i Moskenes. I kveld avgjøres det om innbyggerne ønsker Lofot-odden nasjonalpark velkommen.

På stemmelokalet i rådhuset på Reine har det vært et jevnt sig av folk som var innom for å legge sin stemme i urnen.

– Har splittet kommunen

Det er ikke alle som er like begeistret for planene om at 58 prosent kommunens areal skal inngå i en nasjonalpark. Saken har skapt stort engasjement, både lokalt og regionalt.

– Saken har ødelagt det gode forholdet vi hadde i kommunen. Slik det er nå er folket splittet. Dette vil sette spor i lang tid fremover, uavhengig av hva utfallet blir, sa Bjørn Eirik Larsen til NRK i februar.

Bjørn Eirik Larsen

Bjørn Eirik Larsen sier han har etterlyst gode argumenter i saken.

Foto: Privat

Han står bak aksjonsgruppa «Nei til Lofotodden nasjonalpark» på Facebook, og er en av initiativtakerne bak folkeavstemningen. Larsen mener hele prosjektet er et stort overtramp overfor grunneierne.

– Området er spesielt

Ordfører Rasmussen tror noen er redde for å miste råderetten over sin egen grunn, mens andre mener lokale planer kan ta vare på området på samme måte som i dag. Og noen synes arealet, om lag 60 prosent av arealet på hele Moskenes-øya, er for stort.

– Området er unikt, og det er særegne arter vi må ta vare på der. Vi ønsker å kunne bevare det sånn som nå, men det hersker uenighet omkring hvordan vi skal få det til.

Moskenes

Noen synes arealet, om lag 60 prosent av arealet på hele Moskenes-øya, er for stort.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX