Hopp til innhold

Ny meningsmåling viser klart flertall mot oljeutvinning

Et klart flertall i Nordland sier i en ny meningsmåling nei til oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen. Men samtidig tror de fleste av dem at det er nettopp det som vil skje.

Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell i Lofoten

FORNØYD MINISTER: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV), som onsdag besøkte Lofoten, jubler over den nye meningsmålingen. Folk i Nordland vet hva fiskeriene betyr, mener han.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Tallene kommer frem i en meningsmåling utført av InFact, på vegne av NRK Nordland, Avisa Nordland og Lofotposten.

Vil ikke ta risikoen

I undersøkelsen svarer 49,1 prosent i Nordland at de er motstandere av olje- og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

Eivind Undrum Jacobsen

Målingen er et hardt slag for oljetilhengerne mener Eivind Undrum Jacobsen.

Foto: Bjørn-Erik Rygg Lunde / NRK

På samme spørsmål svarer 34,3 prosent at de er tilhengere av oljeutvinning, mens 16,6 prosent ikke har noen bestemt oppfatning.

– Nordlendingene gir et massivt svar til oljenæringa og politikere. Dette er et klart nei. På tross av at det er lokket med om lag 1000 nye arbeidsplasser i regioner som sårt trenger dem, vil ikke folk ta risikoen, sier NRK Nordlands politiske kommentator Eivind Undrum Jacobsen.

– Dette er et hardt slag for oljetilhengerne som har brukt lang tid og mye ressurser på å overtale folk om at dette er det rette. Denne saken mobiliserer sterkere i partiene som er motstandere og det viser at dette kan bli en sterk sak i valgkampen, fortsetter han.

Fornøyd miljøvernminister

Fiskebåt med Lofotveggen i bakgrunnen
Foto: Hvaal, Morten / SCANPIX

Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell (SV), som i dag har vært i Lofoten på sin egen lille kunnskapsinnhenting, jubler når han blir presentert for tallene.

– Dette er en sterk støtte til et oljefritt Lofoten. De som bor i regionen vet godt hvilke muligheter reiselivet gir og hvilke verdier som ligger i fiskerinæringa, og jeg tror det har vært avgjørende, sier han.

Kvinner mest imot

Det er motstanden blant kvinnene i Nordland som gjør det største utslaget.

Over 60 prosent av kvinnene sier nei til oljeutvinning. Dermed utligner de den mannlige delen av befolkningen hvor et flertall (45,7 %) sier ja.

– Selv om det er flest tilhengere blant menn, er likevel motstanden blant kvinner så stor at det blir et klart flertall mot oljeboring. Og motstanden blant de over 45 år er også stor, sier Undrum Jacobsen.

Tradisjonelle skillelinjer

Holdningene i oljespørsmålet følger tradisjonelle politiske skillelinjer.

Blant Arbeiderpartiets, Fremskrittspartiets og Høyres velgere er støtten til utvinning på rundt 60 prosent.

Hos resten av partiene er motstanden klar.

Blant velgerne til Kristelig Folkeparti, Venstre og Senterpartiet svarer mellom 65 og 85 prosent at de er i mot.

Hos SV-velgerne er motstanden mest tydelig. Her sier 97,2 prosent nei.

(artikkelen fortsetter under)

Flertall mot olje-og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen

Meningsmålinga viser at det er et flertall i befolkninga mot olje-og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

Foto: Grafikk / NRK

Ja til konsekvensutredning

Spørsmålet om oljeutvinning utenfor Lofoten ble aktualisert da Arbeiderpartiets programkomite sa ja til konsekvensutredning.

På spørsmål om de vil ha konsekvensutredning er nordlendingene nærmest delt på midten, men et lite flertall sier ja takk.

Også her er menn sterkere tilhengere enn kvinner. Holdningene i dette spørsmålet følger også tradisjonelle politiske skillelinjer.

(artikkelen fortsetter under)

Knapt flertall for konsekvensutredning Lofoten og Vesterålen

Ny meningsmåling vsier et knapt flertall for konsekvensutrendning for Lofoten og Vesterålen.

– Folk er redd for å bli overkjørt

Men selv om flertallet altså ikke vil ha oljeutvinning, tror de aller fleste at det er nettopp det som vil skje.

Over 60 prosent mener det er sannsynlig at det åpnes for oljeboring i alle eller noen av områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Det er underlig å registrere at på tross av at folk er mot oljeboring mener kun en av ti i målingen at det ikke blir olje- og gassvirksomhet i Lofoten og Vesterålen dersom området først konsekvensutredes, sier Undrum Jacobsen.

– I tillegg mener nesten sju av ti at det om ti år er oljeaktivitet i områder som i dag ikke er åpen for aktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen. Her står folks faktiske meninger i sterk kontrast til deres fremtidstro og vi kan faktisk si at folk, i denne saken, er redd for at de blir overkjørt av politikere, fortsetter han.

Frp-ordfører: – Ikke overrasket

Ordfører i Hadsel, Kjell Børge Freiberg

Ordfører i Hadsel, Kjell Børge Freiberg.

Foto: Bjørn Eide

Oljetilhenger og Frp-ordfører i Hadsel kommune i Vesterålen, Kjell Børge Freiberg, er ikke overrasket over funnene i undersøkelsen.

– Det er ikke så rart når miljøbevegelsen i lang tid har fortalt at vi ikke kommer til å overleve om det blir petroleumsaktivitet. Med det massive trøkket som har vært, så blir folk påvirket, og noen blir usikre, sier han.

Han trøster seg likevel med at det er et knapt flertall for konsekvensutredning.

– Det er i konsekvensutredningen vi får svar på hvordan vi skal sikre sameksistens mellom olje og fiskeri, og det er veldig viktig i denne sammenhengen.

Miljøvernminister Solhjell ber tilhengerne av en konsekvensutredning om å tenke seg om.

– Jeg tror mange tenker at det er det samme som å skaffe seg kunnskap, men lovverket sier at en konsekvensutredning gjøres med sikte på oljeutvinning. Derfor bør vi som er for et oljefritt Lofoten si nei til konsekvensutredning.

Nordland seks, nordland sju og troms to

Spørsmålet om oljeutvinning utenfor Lofoten ble aktualisert da Arbeiderpartiets programkomite sa ja til konsekvensutredning av områdene Nordland VI, Nordland VII og Troms II.

Foto: NRK