Fiskerne mener fiskeriministeren svikter

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen støtter en konsekvensutredning utenfor Lofoten. Fiskerne mener at hun svikter sine egne.

Lisbeth Berg-Hansen

– Jeg støtter at det blir satt i gang en konsekvensutredning, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I går besøkte fiskeriministeren Bodø i et par timer. På den korte tiden rakk hun å gjøre det klart at hun kommer fra en stolt fiskerfamilie.

– Jeg har vært på lofotfiske jeg, men jeg ble sjøsyk og måtte komme meg på land. Imidlertid drev foreldre mine sjarkfiske i Lofoten i mange år, fortalte hun.

Men hun rakk også å gjøre det klart hva hun mener om programkomiteen i sitt eget parti som vil åpne for konsekvensutredning utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Jeg støtter at det blir satt i gang en konsekvensutredning, slik at vi får all den kunnskapen vi trenger for å fatte en klok beslutning.

– Kjemper med nebb og klør

Det standpunktet faller ikke god i jord hos fiskerne. De mener en konsekvensutredning bare er det første steget mot oljeutvinning i området.

– Vi arbeider med nebb og klør for at det ikke skal skje, og derfor er dette skuffende. Hun må være klare over at hun som fiskeriminister skal representere oss, sier styreleder Hilmar Olav Sivertsen i Nordland Fylkes Fiskarlag.

(artikkelen fortsetter under)

Nordland seks, nordland sju og troms to

Arbeiderpartiets programkomite vil konsekvensutrede områdene Nordland VI, Nordland VII og Troms II.

Foto: NRK

– Skal ikke sette næringen på spill

Selv om historien faktisk viser at en konsekvensutredning ofte ender med oljeutvinning, mener Berg-Hansen at fiskerne ikke må ta sorgene på forskudd.

– Vi har eksempler som viser at konsekvensutredning ikke har ført til åpning. Og jeg kan love at vi aldri skal sette sjømatnæringen på spill for å pumpe opp olje. Derfor er det så viktig at vi henter inn all den kunnskapen vi kan, sier hun.

Men hun innrømmer at det også frister med oljeutvinning i regionen.

– Som nordlending er jeg opptatt av at vi skal kunne leve og bo i denne landsdelen. Og vi vet at petroleumsnæringen skaper stor aktivitet, verdiskapning og arbeidsplasser.

Blir ikke beroliget

Fiskarlaget blir ikke beroliget av sin egen minister.

– Hvis de bruker så mye ressurser på en konsekvensutredning for å finne ut om det er olje, så er ikke det noe de gjør uten at de har en plan om å starte å bore, sier styreleder Sivertsen.

– Så vidt meg bekjent har det bare skjedd en gang at en konsekvensutredning ikke har ført til oljeutvinning, og det sier jo sitt, fortsetter han.

Arbeiderpartiet vedtar sitt standpunkt på partiets landsmøte i april.