Fikk hull i underlivet

Kristine Schille (30) opprinnelig fra Narvik måtte dra hjem fra sønnens dåp fordi avføring kom ut av vagina.

 

For to år siden fødte Kristine Kroder Schille en velskapt gutt ved et sykehus på Østlandet. Men sykehuset gjorde en sykehustabbe.

For etter noen dager etter fødselen begynte det å komme luft fra vagina. Etter hvert kom det også avføring, skriver Aftenposten.

- Jeg kunne ikke kontrollere det og skjønte at noe var galt, sier Schille til Aftenposten.

Fikk fødselsdepresjon

Det som hadde skjedd, var at det hadde oppstått et hull mellom vagina og endetarmen da jordmoren sydde henne etter fødselen. Diagnosen kalles fødselsfistel.

I fire måneder var Schille sterkt plaget av lekkasje, lukt og smerter. Opplevelsen var ydmykende og vond. Hun pådro seg en alvorlig fødselsdepresjon.

- Jeg har få gode minner fra denne perioden. Blant annet måtte jeg dra hjem fra dåpen til sønnen min for å skifte fordi det kom så mye avføring.

Liten forståelse

- Jeg følte meg skamfull og frustrert, sier Schille, som i dag er bosatt i Ski sammen med ektemannen og sønnen.

I helsevesenet møtte hun lite forståelse. Blant annet spurte en gynekolog om hun hadde tørket seg feil vei.

- Jeg ønsker å gi diagnosen et ansikt til de jentene som får det i Norge, selv om det er få av oss. Men sammenlignet med kvinnene utviklingsland har jeg lekt meg gjennom en fistel, sier Schille.

Hun stiller opp for å sette fokus Medisinstudentenes Humanitære aksjon, som i disse dager samler inn midler til kvinner i Kongo.

Millioner rammet på verdensbasis

Der får flere titusen kvinner fistler årlig på grunn av manglende fødselshjelp og systematisk voldtekt. Kvinnene blir utstøtt fra samfunnet fordi de lukter vondt.

På verdensbasis antar man at minst tre millioner kvinner lever med fistler. Årlig rammes mellom 30 000 og 130 000 nye kvinner, ifølge Tidsskrift for Legeforeningen.