Hopp til innhold

Fembarnsfamilie hentet i natt

Helt uten forvarsel ble en tsjetsjensk mor og hennes fem barn hentet av politiet i Skånland i natt, for å sendes ut av landet. I ettermiddag sitter de på Trandum før utsendelsen til Moskva tirsdag.

Familien Aminat på Evenes kastes ut av Norge

HENTET I NATT: USIKKERHET: Familien venter på Harstad/Evenes lufthavn. Politiet skal følge familen til Trandum utenfor Oslo før de sendes til Moskva på tirsdag.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Familen ble brått vekket da politiet banket på døren i natt.

– Vi fikk beskjed om å kle på oss, og bli med dem ut. Det gjorde vi, og nå er vi på flyplassen på Evenes, fortalte datteren Aminat (17) på telefon fra flyplassen like før flyet til Gardermoen tok av klokka 11.10.

Hun sier at det går dårlig med hele familien nå, og at hun ikke vet noe om fremtiden.

– Jeg ønsker og håper at vi får bli i Norge, sier Aminat.

Video Fembarnsfamilie sendes ut

Familiens advokat Brynjulf Risnes, som også er advokat for Maria Amelie, sier dette er en svært vanskelig sak fordi den er veldig spesiell.

– Etter som familien ikke vil bli satt på noe fly ut av Norge i dag har vi fortsatt litt tid på oss på å arbeide med saken. Det finnes alltid muligheter til å snu en utvikling i en sak som denne, men veldig optimistisk er jeg ikke, sier Risnes.

I dag er dagen kommet for Maria Amelie, som ble sendt til Moskva med et Aeroflot-fly klokka 13.35 i ettermiddag.

UDI trakk oppholdstillatelsen

Tsjetsjensk familie skal kastes ut. Sitter på Evenes lufthavn

USIKKERHET: Familien venter på Harstad/Evenes lufthavn. Politiet skal følge familen til Trandum utenfor Oslo før de sendes til Moskva på tirsdag.

Foto: Mona Gingstad

Familen, en mor og hennes fem barn i alderen 0-14 år rømte fra Tjsetsjenia til Norge for tre år siden.De fikk da oppholdstillatelse fra UDI, men da faren dukket opp igjen trakk UDI tillatelsen. Det forteller Christoffer Ellingsen i støttegruppa som er opprettet for familien som har bodd på Sortland.

– Hovedgrunnen til at de kom var at de ikke hadde far, for han måtte stikke av på grunn av forfølgelse i Tsjetsjenia. Det er hovedgrunnen til at de fikk oppholdstillatelse i Norge. Så kommer han tilbake etter halvannet år, og da blir oppholdstillatelsen trukket tilbake, sier Christoffer Ellingsen.

Senere separerer ekteparet seg, og faren har også sagt at han kan reise frivillig tilbake til Tsjetsjenia.

– Faren har ikke bodd sammen med familien, og da var situasjonen som den opprinnelig var da de fikk oppholdstillatelse. Det er på denne bakgrunnen at det nå har gått en sak mellom familien, advoakten og utlendingsnemnda, sier Christoffersen.

Faren er også sammen familen på flyplassen på Evenes.

Har Sortland kommunstyre i ryggen

Siden familien kom til Sortland har de blitt godt mottatt og integrert i samfunnet.

– Vi har det veldig artig på Sortland. Vi har masse venner, vi går på skolen, og brødrene mine går på trening, sier Aminat.

Også Sortland kommune har engasjert seg i saken.

– Kommunestyre i Sortland har laget en uttalelse der de innstendig ber om at saken blir belyst så godt som mulig før en eventuell utsendelse. Når myndighetene nå velger å sende dem ut før en rettssak, så oppfatter vi at dette ikke er oppfylt, sier Ellingsen.

Returneres til Moskva

Tsjetsjensk familie kastes ut

Familien med venner venter utenfor Evenes flyplass.

Planen er at familien sendes til Trandum utlendingsinternat like nord for Gardermoen i Oslo i dag. Så skal de videre til Moskva i morgen. Men der er det ingen som venter på familien.

– Der finnes det ingen mottak for dem. Det vi har fått opplyst er at det ikke er noe offentlig system som tar imot slike flyktninger. Og de har hverken økonomi eller noen eiendeler som kan hjelpe dem. De måtte skille seg med alt da de reiste fra Tsjetsjenia på grunn av truslene de hadde, sier Ellingsen.

Også Aminat er bekymret over hva som vil vente dem i Russland.

– Vi har ingen steder å bo der, sier Aminat.