NRK Meny
Normal

– Det var jo nærmest stjerner i verdensklasse

Byens store sønn, Sivert Høyem, var blant de store profilene da blåbyen Sortland feiret seg selv med åpningsforestilling i den helt nye Kulturfabrikken.

Lokale stjerner og talenter bidro fra scenen da det mye omtalte kulturhuset på Sortland i Nordland ble feiret søndag ettermiddag.

Andøys store sønn Svein Spjelkavik fra Dverberg var produsent for åpningsforestillinga.

Ideen hans var å lage en forestilling med mange av de beste artistene som hele Vesterålen rommer, men også å peke på de brede kulturlivet.

Fra festkultur og dansefest på lokalet, til litt finere kultur.

Publikum var er svært fornøyd med sin nye storstue. En av sortlendingene NRK snakket med sa det passende nok.

– Jeg blir så glad og oppstemt av kultur. Denne forestillinga ble jeg rørt av. Det var jo stjerner i nærmest verdensklasse.

Fiskebollefabrikken tema

Som NRK har omtalt kan det nye kulturhuset på Sortland bli opp mot tre ganger dyrere å drifte enn planlagt.

Men det var ingen som tenkte på verken budsjett eller penger under åpningsforestillinga, og de som var der så ut til å storkose seg.

Sortland musikkforening marsjerte inn til forestillinga med publikum etter seg inn i storsaken Møysalen. Detter er lyden av fest og høytid for folk på Sortland.

Det hele var nydelig og sjarmerende bundet sammen av to fabrikkarbediere fra fiskebollefabrikken, Vera og Vemund.

(artikkelen fortsetter under bildeserien)

De to blir spilt av to erfarne skuespiller-unger Johannes Lara Aspheim og Runa Sørlundsengen Stave fra teaterklubben på Dverberg.

Kulturfabrikken står på på samme plass som den gamle fiskebollebabrikken har gjort i alle år.

Sivert Høyem imponerte

Skuespiller og kåssør Marianne Meløy fra Alsvåg kåsserte rundt temaet kultur og kulturhus til stor latter i salen. Hun mente kulturhusene før i tiden var av enklere bygverk.

– Mange av oss har garasjer som er større en de bygdehusene vi hadde før, sa hun fra scenen.

Forfatter Mikkel Bugge fra Sortland holdt en prolog om kulturfabrikken der han la vekt på at kultur hadde Vesterålen alltid hatt, og at kulturfabrikken er krona på verket.

Mange i salen så nok spesielt fram til Sivert Høyem fra Sorltand. Han hadde med seg bandet sitt, og sang blant annet duett med Maria Solheim fra Alsvåg.

Høyem framførte også en låt sammen med Lofoten og Vesterålen orkesterforening.

Hadselværingen Ketil Stokkan fra gode, gamle Zoo delte scenen med Julie Willumsen fra Bø. De sang duett til «du e ikkje her».