Hopp til innhold

Støynivået 20 desibel høyere enn anbefalt maksgrense

Svært mange barn og ansatte i barnehager utsettes daglig for støy som kan være skadelig. Det viser en ny omfattende kartlegging fra Private Barnehagers Landsforbund.

Noah, 4 år og Truls, 5 år tester støymåleren i Skivika barnehage i Bodø

LYSER RØDT: Noah (4) og Truls (5) var ikke vanskelig om å teste støymåleren i Skivika barnehage i Bodø.

Foto: Gisle Forland / NRK

En ny omfattende kartlegging fra Private Barnehagers Landsforbund (PBL) viser at svært mange barn og ansatte i barnehager utsettes daglig for støy som kan være skadelig.

Målingene viser at støynivået i norske barnehager er 20 desibel høyere enn den anbefalte maksgrensen for støy satt av Arbeidstilsynet. En forskjell på 20 desibel er 100 ganger høyere lyd.

– Lyser rødt dersom vi bråker

– Hvis vi roper blir det rødt. Da sier øret til de voksne at det er alt for mye lyd, forteller Truls (5) i Skivika barnehage i Bodø.

De to guttene innrømmer at det kan gjøre litt vondt i ørene deres også når støymåleren på veggen lyser rødt.

– Men da sier de voksne hysj til oss. Det er veldig bra, sier guttene til NRK.no.

Støymåleren viser grønn farge ved lav lyd, gul når det nærmer seg 85 desibel og rødt når lydnivået er over og alarmen går. Støy over 85 desibel er skadelig for oss alle.

Varige hørselsskader

PBL Bedriftshelsetjeneste har gjennomført støymålinger som bekrefter at barnehagene ligger godt over de tillatte maksimale grenseverdiene for støy

– Støy er ofte et undervurdert stress- og helseproblem, også i barnehager. Et høyt støynivå kan føre til stress og muskelspenninger og har en negativ innvirkning på både trivsel og sykefravær. I tillegg kan støyen gi varige hørselsskader, sier verneingeniør Finn Berntsen i PBLs bedriftshelsetjeneste.

Artikkelen fortstter under bildet

Unger i Skivika barnehage i Bodø

Ungene i Skivika synes det er morsomt å teste ut støymåleren, men vet godt at bråk og støy ikke er bra.

Foto: Gisle Forland / NRK

20 desibel for høy

Private Barnehagers Landsforbund har målt støynivået i 64 private barnehager over hele landet. I gjennomsnitt ble støynivået målt til 80,7 desibel. Det tilsvarer lydnivået ved en sterkt trafikkert bilvei, og er 20 desibel mer enn den anbefalte maksgrensen for støy i barnehager satt av Arbeidstilsynet.

PBL

Lege Jorunn Simarud Stabell.

Foto: Gisle Forland / NRK

– Ved 80 desibel så pålegger Arbeidstilsynet at man må gjøre helseundersøkelse, inkludert en hørselskontroll, sier lege Jorunn Simarud Stabell, som har jobbet med undersøkelsen.

Les mer om desibelskalaen her

I følge Arbeidstilsynet utsettes tre av fire ansatte som jobber i barnehager for plagsom støy. Støy forringer kvaliteten på barnehagen. De ansatte og barna blir slitne og stresset. Dessuten hører språklæring og bakgrunnsstøy på ingen måte sammen.

Må gjøre noe

I Norge er det omkring 600.000 som er hørselshemmet.

PBL har allerede satt i gang tiltak for å redusere støyen i sine barnehager. Det er så langt ikke påvist at ansatte eller barn her har fått helseskader på grunn av støy, men Stabell utelukker ikke at det kan være sammenheng mellom mye støy og høyt sykefravær.

– Resultatet av undersøkelsen er urovekkende. Nå jobber vi for å bevisstgjøre hver enkelt barnehage på problemet. Og vi vil hjelpe til slik at barnehagene kan få til et bedre leke- og læringsmiljø for ungene og et bedre arbeidsmiljø for de voksne, sier Stabell.

Kan ikke ta pause fra støyen

Barnehagestyrer Margareth Arntsen i Skivika barnehage

Barnehagestyrer Margareth Arntsen i Skivika barnehage.

Foto: Gisle Forland / NRK

I tillegg til å være opptatt av arbeidsmiljøet for de ansatte, er PBL klar på at også barna må beskyttes mot for mye støy i barnehagen. Barn har liten mulighet til å ta pause fra de mest støyende situasjonene i barnehagen. Dermed blir støy en kilde til stress og utmattelse også for de minste.

– Det er ikke bare intensiteten som er avgjørende for om en lyd er skadelig eller ikke. Hvor lenge og hvor ofte man blir utsatt for støy er også viktig, forklarer Berntsen.

Følger med på måleren

I Skivika barnehage i Bodø har støymålere på alle avdelingene i flere år, og ungene er blitt vant til den. Kanskje litt for vant.

– Vi må minne ungene på den av og til. Innimellom er det artig for dem å se på måleren når de lager lyd, men den har jo en klar hensikt, sier barnehagestyrer Margareth Arntsen.

Lydtrykket oppgitt i desibel (dB) mot din hørsel i forskjellige miljøer

Desibel

Lydkilde

140 dB

Jetmotor på 50 meter (ødelagt trommehinne)

123 dB

Vuvuzela (plasttrompet som ble brukt under fotball-VM i 2010)

100 dB

Pressluftbor eller rockekonsert (smertegrense)

80 dB

Kraftig industristøy, jernbane

60 dB

Normal tale, oppstart av bil

50 dB

Normal tale, vaskemaskin, oppvaskmaskin

40 dB

Lav tale, ventilasjonsstøy

30 dB

Hvisking

20 dB

Vindsus

10 dB

Rasling av løv, klokketikking

1 dB

Laveste hørbare lyd

Kilde:

Norsk Tinnitus informasjon