Får 23 millioner til tidevannskraft

Det statlige foretaket Enova har bevilget 23 millioner kroner til et prøveprosjekt for tidevannskraft i Lofoten.

Tidevannkraftverk

FORNØYD: Et tidevannskraftverk i Gimsøystraumen i Lofoten er kommet nærmere realisering. Det er administrerende direktør Svein Henriksen svært fornøyd med.

Foto: Nils Mehren / NRK

Et kraftverk for tidevannskraft i Lofoten er kommet nærmere realisering i dag. Det statlige foretaket Enova har bevilget 23 millioner kroner til prosjektet. Administrerende direktør i selskapet Hydra Tidal, Svein Henriksen, er fornøyd.

– Dette er veldig gledelig. Det betyr at vi kommer i gang med den første prototypen, sier han.


Bygges i Harstad

Tidevannkraftverk

Kraftstasjonen skal prøves ut i Gimsøystraumen og skal utnytte de sterke havstrømmene i området.

Foto: Nils Mehren

Harstad-firmaet Hydra Tidal Energy Technology startet for et par år siden produksjonen av tidevannskraftverket. Kraftverket er en prototyp som selskapet har fått konsesjon for å prøve ut i Gimsøystraumen i Lofoten. Men for et halvt år siden ble produksjonen stoppet. Det tok lengre ting å få finansiering enn forventet. Og fremdeles er ikke hele finansieringa klar, ifølge administrerende direktør i Hydra Tidal, Svein Henriksen.

- Det gjenstår en finansiell bit i forhold til Innovasjon Norge før at vi kan si at finansieringa er hundre prosent på plass. Vi skal gjøre det vi kan for å få dette på plass før sommeren. Vi skal være på plass i Gimsøystraumen etter sommeren 2010.

Stor fremtidstro

Svein Henriksen har stor tro på mulighetene for å utnytte havstrømmene utenfor Lofoten og Vesterålen, og planen er å etablere permanente tidevannskraftverk etter at prototypen er prøvd ut i Gimsøystraumen. Kraftverket er beregnet å koste 65 milloner kroner, og ennå mangler det 40 millioner kroner til prosjektet.

Men Svein Henriksen i Hydra Tidal er optimistisk.

- Jeg vil tro at når vi har fått Enova, så er inngangsbilletten sikret, sier Henriksen.

Les også

:

Lager «havstrøm» i Lofoten

Tidevannkraftverk

Det er Harstad-firmaet Hydra Tidal Energy Technology AS i Harstad som har utviklet en ny kraftstasjon for å utnytte havstrømmer som dannes av tidevann.

Foto: Nils Mehren

SV-jubel

– De statlige millionene til Hydra Tidal er et gjennombrudd for satsingen på grønn energi i nord, sier Geir-Ketil Hansen, stortingsrepresentant for SV i Nordland.

Han mener en storsatsing på grønn kraft fra tidevann og havstrømmer kan gi store muligheter for Nord Norge

– SV har i lang tid arbeidet for å få statlig støtte til Hydra Tidals satsing på grønn energi. Saksbehandlingen har tatt lang tid, men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves. Danskene gjorde vindkraft til en stor eksportindustri. En tilsvarende satsing på grønn energi kan bli et nordnorsk industrieventyr. Da må vi gripe mulighetene, sier Hansen.