Hopp til innhold

Sminkerester funnet i fisk utenfor Svalbard

Hver gang du dusjer skylles såpen og hudpleieproduktene dine ut i havet. Nå har forskere funnet rester av dette i leveren til fisk.

Ny-Ålesund og Kongsfjorden, Svalbard

Det var rett utenfor Svalbard at forskerne fant rester av stoffet siloksan i fisk, dette bildet viser Ny-Ålesund.

Foto: Norut

– Vi fant høye nivåer med flere typer av stoffet siloksan i leveren til fisk utenfor Longyearbyen, sier Nicholas Warner.

Veldig mange kvinner og menn bruker sminke hver dag, men mange er kanskje ikke klar over hvor skadelig det kan være. Både for kroppen, dyrelivet og miljøet.

Fisken plukker opp stoffene

Nicholas Warner er seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) i Tromsø, og det var han som oppdaget stoffet siloksan i fisk utenfor Svalbard.

Dette stoffet brukes i dag i nesten alt av kosmetikk og hudpleieprodukter, og Warner mener stoffet kan være skadelig for både mennesker og dyrelivet. Det tærer nemlig allerede på miljøet.

Nicholas Warner ser inn i kameraet

Det var forskeren Nicholas Warner som fant de skadelige stoffene i fisken utenfor Svalbard.

Foto: Privat

– Problemet er ikke at vi bruker hudpleie- og kosmetiske produkter hver dag, problemet er når vi kommer inn og går i dusjen, forteller forskeren.

Warner forklarer at når vi vasker bort sminke eller dusjer, så blir alle stoffene skylt ned i avløpssystemet vårt.

– Og det er da fisken får de skadelige stoffene i seg.

Stoffet siloksan blir tilsatt kosmetikk og hudpleieprodukter for å gjøre blandingen glatt og lett å påføre.

Oppskåret torsk

Det var i leveren til fisken at forskerne fant rester av sminke og hudpleieprodukter. Dette bildet er ikke av fisk funnet utenfor Svalbard, men er brukt som illustrasjon.

Foto: Norsk Institutt for luftforsking / NILU

Et av stoffene, som blir kalt D4, kan blant annet føre til nedsatt fruktbarhet hos mennesker.

Forskeren forteller at på slutten av 90-tallet startet industrien å bruke mindre av det mest skadelige stoffet D4, og begynte heller å bruke mer av D5 og D6. Dette betyr ikke at det er mindre skadelig.

Veldig mange bruker sminke hver dag. Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at i fjor ble det importert over 5700 tonn sminke og hudpleieprodukter til Norge.

Nå viser det seg at stoffene fra disse produktene går urenset ut i havet, og ender opp i dyrelivet til havs.

– Grunnen til at vi kan finne det hos fisk er fordi det ikke liker seg i vann, men fester seg til fettet til fisken, sier Warner.

En torsk blir målt

Fiskene må slite med alt vi mennesker sender gjennom kloakken og ut i havet.

Foto: Norsk Institutt for luftforsking / NILU

Unngår de farlige stoffene

Haldis Tjeldflaat Helle er 2. nestleder i Natur og Ungdom. Selv holder hun seg unna all sminke, som kan inneholde mikroplast eller andre farlige stoffer.

– Jeg bruker litt sminke selv, men prøver å finne produsenter som ikke bruker mikroplast og som har ulik merking som Svanemerket og eko-sertifisering, sier Tjeldflaat Helle.

Haldis Tjeldflaat Helle ser inn i kameraet

Haldis Tjeldflaat Helle er forsiktig med hvilken sminke hun bruker i hverdagen.

Foto: Natur og Ungdom

Tjeldflaat Helle forklarer at forskning viser at sminke faktisk kan inneholde stoffer som kan forstyrre hormonbalansen i kroppen vår.

– Sminke er jo en forbruksvare, og mye forskning viser at det forstyrrer hormonene hos dyr, og mest sannsynlig mennesker også.

Nordmenn bruker utrolig mye sminke og kosmetikkprodukter og Tjeldflaat Helle mener at det bør være større fokus på såpass vanlige forbruksvarer.

– Disse burde jo også være bærekraftige. For å få fokus på hva produkter inneholder så må vi prate om det, sier hun.