NRK Meny
Normal

Fant nise med skuddskader i fjæra

En turgåer fant en død hval med skuddskader i fjæra. – Nisen er fredet, men det er vanskelig å si om det har skjedd noe straffbart, sier politiet.

Fant nise død i fjæra

Det kan se ut som nisen er henrettet med flere skudd. Politiet ber publikum om hjelp til å finne ut hva som har skjedd.

Foto: Salten politidistrikt

Det var en turgåer som kom over den døde nisen i fjæra ved Saksenvik i Saltdal kommune tirsdag. Vedkommende tok bilder som ble overlevert til politiet i Salten.

– Foreløpig har vi ikke fått undersøkt det døde dyret, så det er vanskelig å slå fast dødsårsaken. Vi har foreløpig ikke mistanke om at det er skjedd noe straffbart, sier politijurist Øyvind Rengård ved Salten politidistrikt til NRK.no.

Politiet har foreløpig ikke opprettet sak på forholdet.

Salten politidistrikt

Det var en turgåer som kom over den døde nisen i fjæra ved Saksenvik i Saltdal kommune tirsdag.

Foto: Salten politidistrikt

– Men vi er interessert i informasjon fra publikum dersom noen kan kaste lys over hva som kan ha skjedd, sier politijuristen.

Til overflaten for å trekke pusten

Nisen er en liten tannhval som er et vanlig syn langs hele kysten. Selv om nisen kan ligne på en hai når den kommer svømmende med ryggfinnen like over vannflaten, er den ikke en fisk slik som haien, men et pattedyr som er helt avhengig av å trekke pusten.

Nisen kan ha blitt skutt mens den var oppe for å puste. Politiet har vært i kontakt med både Mattilsynet og Statens Naturoppsyn.

– Disse er fagmyndighet, og vi har oversendt bildene av den døde nisen til dem, sier politiadvokaten.

Fredet i Norge

Vanlig nise er fredet i Norge, men trues likevel av fiske, fordi den setter seg fast i fiskegarn. Faktisk tror man at så mange som 5000 niser dør på denne måten hvert år i norske farvann. Siden den også er truet av de høye nivåene av miljøgifter, kan nisen ha dystre utsikter, ifølge WWF.

Død nise

Vanlig nise er fredet i Norge, men trues likevel av fiske, fordi den setter seg fast i fiskegarn.

Foto: Salten politidistrikt