Hopp til innhold

Velger mest sannsylig Ørland og Evenes som ny kampflybase

Bodø blir mest sannsynlig vraket som ny kampflybase, men får trolig 250 nye arbeidsplasser som plaster på såret når Ørland og Evenes får kampflyene.

Espen Barth Eide og Trond Giske på Aps gruppemøte

DISKUTERER ØRLAND?: Forsvarsminister Espen Barth Eide og næringsminister Trond Giske på Aps gruppemøte onsdag ettermiddag-

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

I gruppemøtet redgjør forsvarsminister Espen Barth Eide for første gang for sine konklusjoner i sin langtidsplan for Forsvaret. Alt tyder på at han ønsker å få Arbeiderpartiet med seg i å velge Ørland som fremtidig kampflybase for de nye F35 jagerflyene som Norge har bestilt.

Bodøs kampflydrøm trolig knust

Bodø blir dermed trolig vraket og 850 forsvarsarbeidsplasser vil forsvinne. For Evenes er det derimot grunn til å være fornøyd. En framskutt base der vil bety trolig 100 arbeidsplasser, litt avhengig av hvor mange fly regjeringen ønsker å plassere der.

Før møtet i dag var det naturlig nok god stemning mellom Barth Eide og trønderbenken med Trond Giske i spissen.

Bodø kan få 250 arbeidsplasser

Aps gruppemøte avgjør kampflyspørsmålet

Her er Arbeiderpartiet samlet på Stortinget for å avgjøre jagerflybasen i Bodøs videre skjebne.

Foto: Adrian Dahl Johansen

Etter det NRK har grunn til å tro vil Generalinspektøren for luftforsvaret sitt hovedkvarter bli foreslått flyttet fra Rygge til Bodø, som et plaster på såret.

Det vil trolig utgjøre ca 250 arbeidsplasser.

Til NRK.no sier Bodø ordfører Ole Hjartøy (H) at han nå forventer at forsvaret rydder opp etter seg før de drar om 8-10 år.

– Det er viktig at dette blir avklart slik at vi kan utvikle de områdene som nå eventuelt blir ledige.

Men Hjartøy har fortsatt ikke gitt opp kampen helt.

– Ting kan endre seg helt fram til juni da saken skal formelt behandles i Stortinget, men jeg er realist å ser at sjansen for det er liten.

Bodøpolitikere vil være lojale

Sigurd Myrvoll, Fellesforbundet, Truls Thorstensen, Offisersfirbundet, Erling Skagen, Fellesforbunde

MØTTES PÅ STORTINGET: Sigurd Myrvoll, Fellesforbundet, Truls Thorstensen, Offisersfirbundet, Erling Skagen, Fellesforbundet møter Eirik Sivertsen.

Foto: Adrian Dahl Johansen

Stortingrepresentant for Arbeiderparitet i Nordland, Eirik Sivertsen, vil være lojal mot Arbeiderpartiet i beslutningen om hvor Norges framtidigie hovedkampflybase skal ligge.

– Nå er jo ikke beslutningen fattet, men gitt at vi ikke får gjennomslag for det synspunktet vi hadde i Nord-Norge om å samle jagerflyene i Bodø, er det nå engang slik i Arbeiderpartiet at vi tøffe diskusjoner. Men når vi har bestemt oss, slutter vi solidarisk opp. Slik var det også for dem som måtte stemme for å flytte Forsvarets Hovedkvarter fra Stavanger til Bodø for noen år siden, sier stortingsrepresentant Eirik Sivertsen (Ap) fra Nordland.