– Luftwaffe produserte 20. 000 slike fly under annen verdenskrig. Focke-Wulf 190 var Tysklands viktigste jagerfly, og overtok etter Messersmidt, forteller Anders Utgård, som er leder for Luftforsvarsmuseet i Bodø.
Flymuseet i Bodø har i mange år restaurert på det sjeldne flyet. Søndag skal publikum for første gang få se resultatet.
– Det skal bli utrolig morsomt å se det ferdig. Vi håper at publikum som besøker museet også synes det, sier Bjørn Meyer i Bodø luftfartshistoriske forening til NRK.no.
Sammen med kollegene i foreningen har han skrudd på flyet som under krigen ble brukt i luftangrepene mot Storbritannia, i bombingen russiske tropper på Østfronten og i Nord-Afrika.
De nye Fw 190-jagerne var raskere både i stup og klatring enn RAFs Spitfire Vb, og atskillig bedre bevæpnet.
Fw 190 ble i den siste delen av den andre verdenskrig benyttet på de fleste fronter og i en rekke forskjellige roller, til og med som torpedofly i Svartehavet.
Om bord i flyet befant det seg også en bombe på 500 kilo.
Avansert for sin tid
Anders Utgård viser fram en av maskingeværkanonene på flyet.
Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK– Focke Wulf var en ganske avansert flymaskin for sin tid. Den hadde blant annet to 20 millimeter maskingeværkanoner og en enorm BMW-motor på over 1.600 hestekrefter.
Den hadde også en finurlig indikator som viser at hjulene er i riktig posisjon.
– Da flygeren skulle lande kunne han kikke ut på vingen og se at hjulene var slått ut, forklarer Anders Utgård.
Gikk ned i Finnmark
Focke-Wulf 190 var Tysklands viktigste jagerfly, og overtok etter Messersmidt.
Foto: Norsk luftfartsmuseumFlyet som nå er restaurert gikk ned i Finnmark i 1943, og ble funnet på midten av 1980-tallet. I nesten 30 år har flymuseet jobbet med å sette det i stand.
– Det har vært en kronglete prosess å få tak i deler. Flyet hadde krasjlandet, og mye var ødelagt. Det har også vært en utfordring å få tak i kompetente folk til å gjøre jobben. Siden vi baserer oss på frivillighet, går det også i frivillig tempo.
Jobben skulle også vise seg å bli teknisk komplisert.
– Da går det sakte. Men nå er det ferdig. For entusiaster og spesielt interesserte er dette en juvel, sier Utgård.
Norsk Luftfartsmuseums utstillinger er langt mer enn bare fly, men de inngår som en viktig del av historien om norsk luftfart.
Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRKMellom 15- og 25.000 dugnadstimer har gått med. Men kameratgjengen i Bodø blir ikke arbeidsledig selv om flyet nå er klart for publikum
– Vi har masse arbeid igjen. Det står en hel hangar full av gamle fly og venter på oss, sier Bjørn Meyer og Ivan Kristiansen.
Ivan Kristiansen og Bjørn Meyer i Bodø luftfartshistorisk forening legger siste hånd på flyet før det er klart for publikum.
Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK