Hopp til innhold

Dette bør du huske på før du tenner sankthansbålet

Både Bellona og DSB ber folk tenke seg om før man tenner bål i dag.

Sankthans

SLIK SKAL DET GJØRES: Kun rent trevirke skal brukes på bålet, ifølge Bellona. Her fra Sverresborg i Trondheim.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Anne Rygh Pedersen

Anne Rygh Pedersen i DSB.

Foto: Simon Solheim / NRK

Når Sankthans skal markeres over det ganske land i dag, er det en del ting man bør huske på, forteller avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Det er tørt enkelte steder i landet. Skal man tenne bål, må man utvise forsiktighet. Det er blant annet viktig å ta hensyn til hvilken vei vinden blåser, sier Pedersen til NRK.

Hun viser til det generelle bålforbudet, som gjelder fram til 15. september.

– Noen kommuner gir ikke tillatelse til sankthansbål i det hele tatt. Sjekk derfor med din kommune hvordan det er der du bor.

– Ta hensyn

Hvis kommunen synes det er greit, kan man gjøre bål ved vannkanten der det er god tilgang til slokkevann, sier Pedersen.

– Ved strender og ved større åpne arealer bør det gå greit å lage bål, men ikke i nærheten av skog. Ta hensyn til om det er tørt i underlaget, og la en voksen og edru person ha ansvaret for bålet.

– Hvordan er det med grilling?

– Man har i utgangspunktet lov til å grille. Men der gjelder det samme. En grill kan antenne gnister under seg. Er det tørt i underlaget, må man være ekstra forsiktig.

Negativ trend

Bildekk og felger er noe av det vanligste kommunen finner.

Bildekk og annet avfall bør ikke havnet på bålet.

Foto: Eidsvoll kommune

Også når man skal lage selve bålet, bør tenke seg om, sier giftekspert Karl Kristensen hos Bellona.

– Vi har merket oss en negativ trend når det gjelder forsøpling der vi kaster fra oss og dumper avfall ulovlig i større grad enn tidligere. Det er viktig å huske på at et Sankthansbål ikke er et avfallsbål, sier Kristensen til NRK.

Han ber folk kun bruke rent trevirke når bålene skal tennes i løpet av kvelden.

Unngå impregnert trevirke, bildekk og produkter som inneholder kjemikalierester. Ved å fyre opp et bål med ulovlig avfall vil du ikke bare bryte loven, men også utsette både deg selv og de rundt deg for helserisiko.

Karl Kristensen / Bellona

To typer giftstoffer

Karl Kristensen

Karl Kristensen hos Bellona.

Foto: Bellona / Bellona

Folk flest vet at røykgasser ikke er bra å puste inn, men det kanskje ikke alle vet er at giftstoffene i røykgassene kan mangedobles når man fyrer med noe annet enn trevirke, forteller Kristensen.

Han viser til at tungmetaller og uorganiske miljøgifter kan ha negative helseeffekter, og blant annet hemme barns utvikling samt forstyrre immunforsvaret.

– Å bli eksponert over kort tid, er ikke så farlig. Men den kontakten med giftstoffer vi snakker om her, kommer i tillegg til de små dryppene vi får fra andre deler av dagliglivet, og vil samlet sett kunne nå nivåer som gir skadevirkninger.

– Slukk bålet

Konsekvensen hvis man ikke tar forholdsregler, er at man i verste fall kan få et giftig bål som kommer ut av kontroll.

– Vær sikker på at bålet er slukket før du tar kvelden i dag, slik at det blir en hyggelig dag å våkne til i morgen, sier Pedersen i DSB.