Halve denne kommunen er vernet

Noen vil ha det til at kommunevåpenet består av tre V-er som står for Varig vern av Vevelstad. Men det tilbakeviser tidligere ordfører Ken-Richard Hansen.

Vevelstad bygdetun

Vevelstad. En kommune med om lag 500 innbyggere på Helgeland. Her fra Vevelstad bygdetun.

Foto: Torhild Haugann

V tre ganger i sølv på blå bunn. Ikke som bokstaven V, men som tre omvendte sparrer. Det er kommunevåpenet til Vevelstad. En kommune med i overkant av 500 innbyggere, som grenser til Alstahaug i nord, Vefsn i øst, Brønnøy i sør, og mot Vega i vest over havet.

Vevelstad sitt kommunevåpen

Vevelstad sitt kommunevåpen.

Sau

Ved siden av fiskeriene er det jordbruk og treforedling som er de viktigste næringsveiene i kommunen.

Foto: Billy Jacobsen
Vevelstad helleristninger

Vevelstad er også kjent for sine helleristninger.

Foto: Billy Jacobsen

50 prosent av Vevelstad er vernet. Noen vil ha det til at de tre omvendte sparrene som framstår som tre like utgaver av bokstaven V er en forkortelse for Varig vern av Velvelstad. Men det tilbakeviser tidligere ordfører Ken-Richard Hansen.

– Jeg er klar over at noen har lansert den tanken, men de tre V-ene er omvendte sparrer. Og sparrene symboliserer selvsagt V-en i Vevelstad. Men V-en som bokstav får vi ikke lov til å bruke i kommunevåpenet, fordi bokstaver ikke er tillatt i henhold til de heraldiske regler, sier Hansen.

– Viktig symbol

Det er Odd P. Olsen som har tegnet kommunevåpenet til Vevelstad, som i mange år var en betydelig fiskerikommune, der flere av innbyggerne seilte til Lofoten vinterstid, for å delta i det store lofotfisket. Ved siden av fiskeriene er det jordbruk og treforedling som er de viktigste næringsveiene i kommunen.

Ken-Richard Hansen fra Senterpartiet, som var ordfører i Vevelstad fram til kommunevalget nå i høst, er ikke i tvil om at folk i Vevelstad er kjent med hvordan kommunevåpenet ser ut, og han legger ikke skjul på at han er stolt av kommunevåpenet.

– Det er et kjempeviktig symbol for oss i Vevelstad, både i kommunal og offentlig sammenheng. Men også som identitetsskaper hos alle som bor i Vevelstad. Man føler en tilhørighet til kommunevåpenet.

Sier nei til sammenslåing

Ken-Richard Hansen, ordfører Vevelstad

Ken-Richard Hansen var ordfører i Vevelstad fram til utfallet av kommunevalget i høst. Her viser han stolt fram ordførerkjedet.

Foto: Privat

Kommunereformen om sammenslåing av kommuner har Ken-Richard Hansen liten sans for.

– Nå må man slutte med dette tullet, og heller finne på noe annet å drive politisk arbeid med. Jeg kaller arbeidet med kommunereformen for sløsing med masse penger. Til neste år feirer Vevelstad kommune sine hundre år, og det skal vi gjøre uten noen slags form for kommunesammenslåing, sier Ken-Richard Hansen.

Ifølge Ken-Richard Hansen er de tre V-ene i Vevelstad sitt kommunevåpen kjent langt utenfor kommunens grenser. Og Vevelstad sitt kommunevåpen er blitt et populært samleobjekt som jakkemerke. Stadig kommer det henvendelser fra samlere og andre som vil ha tilsendt kommunepin med de tre omvendte sparrene.

– Kommunevåpenet vårt er litt spesielt. Du kjenner det fort igjen. Vi har det også i ordførerkjeden. Det er flott. Og slik skal det fortsatt være, sier Ken-Richard Hansen.

Vevelstad kirke

Vevelstad kirke.

Foto: Billy Jacobsen