Hopp til innhold

Derfor blir høstfargene ekstra sterke i år

Har du noen gang lurt på hvor grønnfargen tar veien når høsten setter inn? Og hvorfor noen blader blir røde mens andre blir gule? Superbotaniker Bernt Østerkløft gir deg svaret.

Dette er tida hvor høstens farger begynner å sette sitt preg på ellers grønne, bugnende og frodige trær og busker i Norges langstrakte land. Årstida benytter seg ofte av en palett i gultoner og rødtoner, og trær som opprinnelig var grønne skifter utseende.

– Jeg synes høsten er praktfull med alle mulige slags farger, jeg slutter aldri å bli fascinert over mangfoldet i naturen. Og med en varm, tørr sommer får vi ofte vakrere høstfarger, sier hobbybotaniker Bernt Østekløft til NRK.

– Ekstra fine farger i år

Varme dager gjør at det dannes mye sukker i bladene. Dersom det er tørt blir sukkeret konsentrert i bladene, og noe av det omdannes til rødt fargestoff.

– Farge er lys, og det finnes rødt lys, blått lys og gult lys. Fargen vi ser er den som blir kastet tilbake, og når sommeren kommer og skogen er grønn, er det det grønne lyset vi ser, mens det røde og blå blir igjen.

Noen trær, sånn som rogn osp har ekstra fine farger i år, fordi vi har hatt en nokså god sommer, forteller Østenkløft. Og det er litt av en prosess som ligger bak.

– Når høsten begynner å nærme seg blir dagene kortere og naturen skjønner at det begynner å gå mot vinter og ei kald årstid. Da begynner den å forberede seg.

Klargjør seg for vinter

Østerkløft kan fortelle at det grønne klorofyllet forsvinner inn i treet når sommeren er på hell.

– Klorofyllet tar vare på lyset og bruker det som energikilde til å skape byggesteiner og næringsstoffer som alt det grønne er laget av. Og klorofyllet binder CO2 fra luften vi har rundt oss, pluss vann, og lager sukkerstoffer. Ut i fra dette sukkerstoffet lager planter alt som den selv består av.

Men plantene har ikke behov for klorofyllet fordi de ikke driver med fotosyntese om vinteren. Da omdanner de klorofyll til andre stoffer, og tar det inn i røttene og stammen for å bygge opp næringa og forberede seg til neste årstid.

(artikkelen fortsetter under)

Høst i parken

– Med en varm, tørr sommer får vi ofte vakrere høstfarger, sier Bernt Østekløft.

Foto: Jens Stolt / NTB Scanpix

Østerkløft forteller at dette beskytter trærne gjennom vinteren. Det grønne stoffet som gir trærne den friske, sommerlige fargen endres, og kjemiske forbindelser dannes som har andre farger.

– Det er bare løvet utenpå som skifter farge fordi det grønne klorofyllet forsvinner. Da kommer det frem fargestoffer som har vært der hele sommeren.

Hvorfor blir noen blader rødere enn andre?

Det er flere forskjellige kriterier som må oppfylles for at trærne skal bli ekstra spektakulære i sin høstdrakt.

– En plante som vokser på en veldig tørr plass, og hvor fotosyntesen er kritisk, blir gjerne mer rødfarget og skarpere i fargen enn de som vokser på mer fuktige og skyggefulle steder. De har bygd opp mye pigmenter for å beskytte klorofyllet på tampen av sommeren.

(artikkelen fortsetter under)

Et enslig rognebærtre i høstfarger

Dette rognebærtreet skiller seg ut i sine kraftige rødtoner.

Foto: Roar Hansen

– Spar på nedfallsbladene

Og for de av oss som blir ekstra oppgitte når bladene faller og riva må frem, har Østerkløft en oppfordring:

– Bladene som faller ned på plenen kan fungere som god isolasjon i blomsterbeddet. Jeg pleier ikke å fjerne det. Det kan også bli til veldig god jord når forråtnelsesprosessene setter inn.

Det er kanskje lett å bli blassert når man omgås Om det er én person som ikke tar høstens flotte farger for gitt, er det Bernt Østerkløft.

– Bjørka ble tidlig gul i år, og rogna står enda fin. Ospa er halvferdig med å slippe lauvet. Når sola titter frem i den gullgule bjørkeskogen og ospetrærne står der i et fantastisk fargeflor, kan du nesten tro at bygda er laget av gull, avslutter han.