Derfor er havet grønt

Flere steder i landet har havet en ekstra klar grønn og turkis farge for tiden. Årsaken er en liten mikroalge som trives godt i varmen på sommeren, forteller forsker Lars-Johan Naustvoll.

Kajakktur i Vågaholmen

I vannet i Vågaholmen i Rødøy kommune er det massevis av alger som ikke kan ses med det blotte øye.

Foto: Leserbilde/Instagram: @quitila

Har du lurt på hvorfor havet i ditt nærområde har en litt annerledes farge for tiden? Da har forsker Lars-Johan Naustvoll mye kunnskap som du kan ta til deg.

– Det vi ser i vannet er en bitte liten mikroalge. Du kan ikke se den med det blotte øyet, for algen er på størrelse med spissen på en liten synål, sier Naustvoll fra Havforskningsinstituttet.

Lars-Johan Naustvoll

Forsker Lars-Johan Naustvoll.

Foto: Havforskningsinstituttet

Selv om algen med navn Emiliania huxley er veldig liten, er den godt synlig i store mengder.

– Akkurat nå ser vi en oppblomstring av algen flere steder i landet, for eksempel i Nordland. Og når den forekommer i store mengder får vannet en spesiell grønn- og turkis farge.

– Algene har små kalkplater på overflaten som slippes i vannet, og det som skjer er rett og slett at sollyset reflekteres. Lyset som kommer tilbake er en blanding av absorbert lys og det som reflekteres.

Trives i varmen

– Hvorfor skjer dette nå?

– Dette er en art som trives på sommeren, den er nesten som oss mennesker og liker å ha det varmt og litt stille. Hvis det er varmt i havet og lite vind har den det godt, forklarer forskeren.

Algen kan slå kraftig til i både fjorder og ute i kystvannet, men det varierer fra år til år hvor den forekommer.

– For oss mennesker er algen helt ufarlig, den gjør oss ikke noe vondt og smaker heller ikke vondt, sier Lars-Johan Naustvoll.

Kan ødelegge for fisket

Likevel kan store mengder av Emiliania huxley gjøre at fisk trekker ut av fjordene.

– Da klager fiskerne på at de ikke får fisk, men når oppblomstringen er ferdig trekker fiskene heldigvis tilbake.