Hopp til innhold

Her snuser hingsten Hammeren på muligheten for å redde utdøende rase

Nordlandshesten Hammeren reiser fra Lofoten til Vesterålen i båt for en hyrdestund som kan redde den utrydningstruede rasen.

Noen hadde ventet mer enn andre. Her slippes hingsten løs blant hoppene.

VIDEO: Se når hingsten slippes løs blant hoppene.

Vikingskipet Lofotr

Vikingskipet Lofotr med nordlandshesten Hammeren om bord.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Nordlandshesten Hammeren står om bord i vikingskipet Lofotr. Han vet det ikke ennå, men dette skal bli en spesiell sommer for nordlandshingsten i et harem av hopper.

– Jeg regner med at han er klar når vi kommer frem. Når mannfolk kommer i land, er det fint å møte det motsatte kjønn, smiler vikinghøvding Terje Bøe fra Lofotr Vikingmuseum.

Paringstur til sjøs

Han har tatt med hesten sin Hammeren fra Borg i Lofoten. Den 18 år gamle hingsten tilhører den utrydningstruede rasen nordlandshest, men nå skal han til Andøy i Vesterålen for å føre genene videre.

– Jeg fikk en telefon fra Andøya om at de ønsket å leie Hammeren. Det er viktig for at rasen skal bestå i fremtiden. Jeg bestemte meg for å hive hesten i vikingskipet Lofotr. Det gjorde de før i tiden. De seilte helt til Island med mange hester om bord.

Snart skal de gå i land på Dverberg i Andøy, hvor et titalls hopper venter på den spreke vikinghingsten fra Lofoten.

Utrydningstruet rase

Tre av de fire tradisjonelle norske hesterasene står i fare for å bli utryddet. Verst står det til med nordlandshesten.

Hvis utviklingen fortsetter som i dag kan rasene i verste fall ha forsvunnet i løpet av et par generasjoner, skriver forskning.no.

– Nordlandshesten er på rødlista og det fødes få føll i året. Derfor er det viktig å få opp antallet. Hammeren er lite brukt som avlshingst, og han har en renere linje enn mange andre nordlandshester, sier Gro Sjåvoll som har invitert hingsten fra Lofoten til Vesterålen for å føre blodet videre.

Hele sommeren skal Hammeren tilbringe sammen med et titalls hopper.

– Vi er gode kompiser, så jeg unner han dette, sier Bøe.

Han mener at det i dagens rike samfunn bør være mulig å redde rasen fra utryddelse.

– Den fortjener å leve videre inn i fremtiden. Det er en god hest til alle formål. Den kan sikkert brukes til sirkushest til og med.

(Artikkelen fortsetter under)

Håper på action

På dekk i vikingskipet Lofotr, som er en rekonstruksjon av Gokstadskipet (fra 800-tallet), står en spent, men behersket hingst.

– Jeg tror kanskje han tenkte at eieren var sprø som skulle ha ham over landgangen og ut i båten. Men han har vært med på mye. Han forsto at han måtte, og skjerpet seg, smiler Bøe.

Men denne ferden har vært gjort før. I vikingtiden dro høvdingen på Borg, Olaf Tvennumbruni, til Island med forfedrene til hesten Hammeren.

Hammeren har en fortid som travhest og kan skryte av å ha blitt nordnorsk mester fire ganger. Han har også dratt tømmer som ble brukt til å bygge skipet han nå står om bord i. Med andre ord en god kandidat som avlshest.

– Han er en sjelden stamme og en flott hingst. Jeg håper det blir mange fine føll etter ham, sier Sjåvoll mens hestene vrinsker til hverandre.

– Det blir nok full action når han slippes sammen med åtte hopper. Jeg håper hele gjengen har brunst, ler Sjåvoll.

Tid for hyrdestund

Vel fremme på Dverberg blir Hammeren tatt imot som en konge. Når selve vikinghingsten fra Lofoten entrer scenen, blir det stor ståhei blant hoppene.

Etter en oppvisning med markering, lukting og sparking, er det en blondine som blir førstevalget.

  • Se video øverst i artikkelen.

(Artikkelen fortsetter under)

Nordlandshesten Hammeren får paret seg
Foto: Bente H. Johansen / NRK

Vil unngå skjebnen til lofothesten

At norske hesteraser blir utryddet er ikke noe nytt.

I 1899 ble den siste lofothesten skutt. Dermed var det slutt for rasen som var i slekt med nordlandshesten.

Hesten Hammeren vil i hvert fall gjøre sitt til at det ikke skjer med nordlandshesten, og den lite monogame hingsten har litt av en sommerferie å se frem til i hestehagen på Dverberg.

– Hammeren gjør jobben sin. Det er nok mange fornøyde hopper og hesteeiere her oppe. Han vil få en tøff sesong og blir sikkert slank etter dette, sier Bøe.

På vikingmuseet på Borg i Lofoten startet et nytt liv 6. mai 1996. NRK var tilstede fem minutter etter fødselen.

På vikingmuseet på Borg i Lofoten startet et nytt liv 6. mai 1996. NRK var til stede fem minutter etter fødselen.